Читај ми!

Šabić: Ombudsmanu ne treba saglasnost tužioca

Poverenik Rodoljub Šabić kaže da zaštitnik građana ima pravo pristupu bilo kom dokumentu u ovoj zemlji, te mu zato ne treba ničija saglasnost, pa ni ministra ni tužioca. Ističe da je neodrživa tvrdnja da objavljivanje informacija u skladu sa zakonom može da predstavlja krivično delo "odavanje vojne tajne".

Rodoljub Šabić je, nakon konferencije povodom 28. januara, evropskog Dana zaštite podataka o ličnosti, rekao da se stepen poverljivosti odnosi samo na nekoliko pobrojanih slučajeva, prenosi Tanjug.

"Zakonom je predviđen uslov samo za dva najviša stepena poverljivosti i to u odnosu na četiri ili pet izričito pobrojanih slučajeva", rekao je Šabić, nakon konferencije povodom 28. januara, evropskog Dana zaštite podataka o ličnosti.

Ističe da je potrebno da se prođe bezbednosna provera najvišeg stepena i dobije sertifikat koje su Saša Janković i on prošli.

"Ja apsolutno ne razumem zbrku i gužvu i ideju da bi Tužilaštvo tu imalo šta da odobrava, a naravno samo se po sebi razume da Janković, ja ili bilo koji državni funkcioner ima pravo da se prema poverljivim podacima koji, ako su poverljivi, odnose na odgovarajući način", dodao je Poverenik.

Ministar odbrane Bratislav Gašić je ranije rekao da dokumentaciju koju mu je zatražio zaštitnik građana Saša Janković ne može da dostavi bez saglasnosti Tužilaštva.

"Ministarstvo odbrane dezinformiše javnost"

Šabić je ranije danas saopštio da saopštenje Ministarstva odbrane u kome se objašnjava nepostupanje po nalogu poverenika, predstavlja dezinformisanje javnosti i pokazuje, ako ništa drugo, onda zabrinjavajuće nepoznavanje relevantnih zakona.

Bez obzira na to da li je takvo postupanje Ministarstva odbrane posledica nepoznavanja zakona ili svesnog nastojanja da se izgradi pozicija u kojoj će ministarstvo samo da odlučuje kad hoće, a kad ne da postupa po zakonu i obavezujućim odlukama nadležnih, ono proizvodi štetu po normalno funkcionisanje pravnog poretka, ugled države i samog ministarstva, navodi se u saopštenju.

Poverenik za informacije od javnog značaja kaže da je s pravnog stanovništva neodrživa tvrdnja da objavljivanje bilo kojih informacija na način utvrđen kako Zakonom o slobodnom pristupu informacijama tako i Zakonom o tajnosti podataka, može da predstavlja nekakvo krivično delo "odavanja vojne tajne".

U saopštenju se ističe i da je nezaobilazna činjenica da su informacije o ceni i efektima remonta aviona od pre više godina već u više navrata bile dostupne medijima i javnosti preko konferencija za štampu, javnih istupa i intervjua ranijih ministara i vojnih starešina.

Kako se navodi, nedavno je i ministar u razgovoru sa novinarima "odao" podatke o broju časova naleta aviona, mnogo aktuelnije od onih koji su predmet naloga.

Ministarstvo odbrane je juče povodom poziva poverenika da Vlada Srbije neposrednom prinudom omogući izvršenje njegovog rešenja kojim se ministarstvo obavezuje da novinskoj agenciji Beta dostavi podatke o ceni remonta i upotrebe aviona "mig 29" u Vojsci Srbije naglasilo da su još 27. novembra 2012. dostavili informaciju o ceni remonta aviona "mig-29".

Kako je navedeno, objavljivanjem konkretnih podataka o dežurstvu vazduhoplova, časovima naleta, obuci i broju osposobljenih pilota direktno bi se ugrozili elementi nacionalne bezbednosti Srbije, jer su avioni "mig-29" angažovani u stalno zadejstvovanim snagama za kontrolu i zaštitu suvereniteta vazdušnog prostora naređenjem koje je stepenovano oznakom tajnosti "Državna tajna''.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво