Stena se survala na kuću, izbegnuta tragedija

Kiša i sneg doneli su velike probleme meštanima crnotravskog kraja. Većina je ostala bez struje i telefona, a porodica Spasić iz Sastav Reke i bez doma. Na njihovu kuću su se, usred dana, survale dve stene.

Sa stenama, obrušio se i život porodice Spasić. Jedna stena zaustavila se na tavanu, druga u sobi trojice sinova, u kojoj, srećom, nije bilo nikoga.

"To je prirodna nepogoda. Moglo je svašta da se desi, ali ima Boga pa smo sačuvali živote, a za dalje ćemo videti", kaže Jovica Spasić.

Nekoliko trenutaka ranije, Cvetanka je pripremala ručak. Iz kuće je izašla po luk. Tako je izbegla najgore.

"Kada sam se vratila, imala sam šta da vidim: zida nema, drva sva odletela u reku", kaže Cvetanka Spasić.

Sastav Reka je selo sa jedva tridesetak meštana, uz glavni put ka Crnoj Travi. S jedne strane, kuće su naslonjene na stene, s druge na ćudljivu planinsku reku. Prasak i lomnjavu su svi čuli.

"To je odjednom puklo, kao da je dinamit. Kamen koji je pao u reku digao ju je 10 do 15 metara, svuda ogromna prašina", kaže Milan Radenković, komšija.

Glas o nesreći se brzo proneo krajem, ali, kažu, opasnosti više nema.

"Išao samo gore da pogledam. To se odvalila stena oko 300 metara odavde", kaže Žika Jovanović iz sela Jabukovika.

Iz najmanje opštine obećavaju pomoć višečlanoj porodici.

"Mi smo odmah došli, našli privremeno rešenje. Naredne sedmice odlučićemo, ali verovatno ćemo im kupiti nešto jer je kuću teško renovirati", kaže Slavoljub Blagojević, predsednik opštine Crna Trava.

Do useljenja u novi stan ili kuću – a oni bi voleli da to ostane Sastav Reka – porodica Spasić privremeno će boraviti u jednoj ordinaciji zdravstvene stanice u kojoj Jovica decenijama, kao ložač, brine o grejanju.

broj komentara 4 pošalji komentar
(sreda, 19. jun 2019, 16:06) - anonymous ler [neregistrovani]

stena na kuci porodice spasic sastav reka

nema komentara do dana danasnjeg porodica je u bespucu.pitanje je samo jedno,svakog gradjanina ove drzave pri svesti.dali ima zakona u drzavi kojoj zivimo.zasto se objekti legalizuju,gde je poverenje drustva kao celine jedne drzave...

(četvrtak, 09. nov 2017, 21:53) - stankovic spasoje [neregistrovani]

stena na kuci porodice spasic sastav reka

objekat je legalizovan 1971g.veliko pitanje je u nama,a verujem i drugim ljudima,zasto je porodica spasic morala da iznajmi stan u leskovcu,udaljenom od c.trave 49km.od rodnog kraja,kakvu sigurnost mozemo imati mi drugi ako se desi slicno nama,a objekti su u fulu u knjigama.lokalnog katastra.smatram kao gradjanin ove zemlje sto pre treba sanirati ovaj objekat,vratiti porodicu u normali

(četvrtak, 09. nov 2017, 21:36) - anonymous bogdanovic predrag [neregistrovani]

stena na kuci porodice spasic sastav reka

nemam reci kako nije obezbedjena i vracena u nornalan zivot ova porodica posle dve godine.ako poseduje legalizovan objekat koi je porusen prirodnom katastrofom

(četvrtak, 09. nov 2017, 21:22) - anonymous dr.jovanovic biljana [neregistrovani]

stena na kuci porodice spasic katastrofa nema gore

ovo je slucaj nedaj boze,kad covek sire razmisli prema video zapisu i recima koje je dala porodica spasic.nema tih sredstava a ni para koje bi mogle da izbrisu ovaj nesrecni slucaj prirodne katastrofe.pitanje je samo jedno.kakva smo drzava kada ovakve slucajeve necemo resiti-lokali-m.zajednice,neznam ko.ako su objekti legalizovani kao sto je ovaj,porodice spaeic iz sastavu reka