Đorđević: Prekid protesta kad se usvoje izmene zakona

Advokati će prekinuti protest kada Skupština usvoji izmene propisa o javnom beležništvu koje su usaglasili stručni timovi Advokatske komore Srbije i Ministarstva pravde, kažu u Komori.

Predsednik Advokatske komore Srbije (AKS) Dragoljub Đorđević rekao je da će štrajk advokata biti prekinut po usvajanju izmenjenih propisa, ali i nakon što dobiju autentično tumačenje Poreske uprave o primeni nedavno izmenjene Uredbe o paušalnom oporezivanju advokata, preneo je Tanjug.

Đorđević je novinarima posle sednice Upravnog odbora AKS rekao da treći zahtev advokature – smena ministra pravde – nije neophodan uslov za prekid protesta advokata.

Skupština AKS zakazana je za petak 16. januar, precizirao je Đorđević.

On očekuje da će Skupština advokata Srbije doneti uslovnu odluku o prekidu protesta, odnosno da će se obustava rada nastaviti do usvajanja dogovorenih zakonskih izmena u parlamentu i njihove objave u Službenom glasniku.

Đorđević je rekao da će AKS već danas uputiti dopis Ministarstvu finansija sa molbom da do petka dobiju autentično i zvanično tumačenje za primenu Uredbe kojom se predviđa da advokatima paušalni porez za ovu godinu bude povećan najviše 10 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Advokati u celoj Srbiji počeli su protest sa obustavom rada 17. septembra prošle godine tražeći izmene propisa o javnom beležništvu, regulisanje paušalnog oporezivanja i smenu ministra pravde.

broj komentara 4 pošalji komentar
(subota, 10. jan 2015, 19:13) - anonymous [neregistrovani]

Bravo

Bravo poštovani Advokati! Jeste da mi jedan od vas treba što pre, tj. početkom februara (opet ću morati da odložim ročište!), ali svaka vam čast na istrajnosti. Ne razumem šta sve tražite a šta vam daju, ali pretpostavljam da vi najbolje znate šta je dobro za vas. A sugrađani što su vam advokati skupi da vas pitam - jel u redu da mi doktorka (inače načelnik ZC) naplati privatni pregled 3000 dinara a da mi ne izda račun!? I to nikada, a moram na te preglede 4 puta godišnje.

(subota, 10. jan 2015, 18:41) - anonymous [neregistrovani]

Dokle

ce drzava da nazaduje, ako je znala da mora postupiti kako treba zasto je zamajavala gradjane, zasto su sudski procesi nazadovali, ko kome ispira mozak?

(subota, 10. jan 2015, 18:18) - anonymous [neregistrovani]

Sve za njih

Uspeli su da se izbore za sebe. Manji porez, veci teret gradjanima i penzionerima. Zakonodavac nam neda da sami pravimo ugovor o poklonu ili prodaji stana ili njive, kao da smo nepismeni, a to kosta kod advokata trista evra a kod notara cetristo. Za nove takse da damo pet puta vise. Jedan izlaz advokata na rociste sto evra, godisnji porez petsto evra. Vlast je tu da puni budzet od sirotinje i penzionera.

(subota, 10. jan 2015, 15:59) - anonymous [neregistrovani]

Stara izreka

Cast svakome, ali veresija nikome.