Očekuje se odluka o uslovnom prekidu štrajka advokata

Predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević rekao je da će Skupština te komore, ukoliko usvoji sporazum stručnih timova AKS i Ministarstva pravde, najverovatnije doneti uslovnu odluku o prekidu protesta.

Dragoljub Đorđević istakao je da uslovna odluka znači da će se obustava rada nastaviti do usvajanja dogovorenih zakonskih izmena u Parlamentu Srbije.

"Upravni odbor AKS sutra bi trebalo da odluči samo o jednoj stvari, a to je da li će predlog stručnog tima AKS biti prihvaćen i da li će preporučiti Skupštini AKS da usvoji sporazum između stručnih timova", rekao je Đorđević Tanjugu.

Ako dogovor (sporazum) bude usvojen na Skupštini AKS, najverovatnije će biti doneta uslovna odluka o prekidu protesta, precizirao je predsednik AKS.

To, prema njegovim rečima, znači da će se protest advokature odustaviti kada se izmene i donune Zakona o javnom beležništvu, Zakona o prometu nepokretnosti, Zakona o vanparničnom postupku, Porodičnog zakona i Zakona o nasleđivanju izglasaju u Skupštini Srbije i objave u Službenom glasniku.

"Ovo je odluka Skupštine AKS od ranije, koja možda može biti promenjena u smisliu da se odluči da se počne ranije sa radom, ali ne verujem da će to biti slučaj", rekao je predsednik AKS.

Đorđević je napomenuo da će Skupština AKS biti zakazana u toku iduće nedelje, a datum će biti poznat nakon sutrašnjeg sastanka UO AKS.

"Smatramo da je dogovor stručnih timova AKS i Ministarstva pravde dovoljan da bi advokati Srbije na Skupštini mogli da odlučuju o obustavi protesta koji traje već jako dugo i predstavlja velki problem i za vladavinu prava i vršenje pravde", napomenuo je Đorđević.

Predsednik AKS je dodao da će o uzrocima za takvo stanje naknadno biti urađena posebna analiza.

Sporazum, koji je postignut u četvrtak nakon deset sastanaka stručnih timova, predviđa da stručni tim AKS predloži organima te komore da se prekine obustava rada, kao i da izmene propisa koje su usaglašene kompromisom budu upućene po hitnom postupku u Skupštinu Srbije na usvajanje.

Srpski parlament bi mogao da zaseda u drugoj polovini januara i to vanredno, pošto mu Vlada dostavi predlog izmena i dopuna zakona.

Advokati u celoj Srbiji počeli su protest sa obustavom rada 17. seprembra prošle godine tražeći izmene propisa o javnom beležništvu, regulisanje paušalnog oporezivanja i smenu ministra pravde.

O ostalim zahtevima, koji se tiču poreza i smene ministra odluku će doneti organi AKS.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 11. jan 2015, 16:06) - mihailo [neregistrovani]

U igri opet Miskovic

Miskovic je "kriv" sto Ustavni sud mudro cuti.
Miskovic je "kriv" sto notari najavljuju strajk.
Miskovic je kriv za sadasnji strajk advokata.
Miskovicu, Miskovicu, ako si toliko mocan, postedi ovaj veseli narod od tolikog zuluma.

(subota, 10. jan 2015, 06:18) - anonymous [neregistrovani]

УСС?

А шта ће бити са предметом поднетом Уставном суду Србије? Ако дође до договора испод стола онда нема потребе оцењивати уставност нотарске службе? Подељен план, све гурнуто под тепих?