Читај ми!

Sutra dogovor advokata i ministarstva?

Stručni timovi Advokatske komore Srbije i Ministarstva pravde nastaviće sutra pregovore o zahtevima advokata za prekid štrajka pošto su na prethodnom sastanku postigli načelan dogovor o tome.

Sastanak, sa početkom u 11 sati, na kome bi trebalo da se razgovora o tehničkim detaljima izmene propisa biće održan u prostorijama Advokatske komore Srbije u Beogradu, piše Tanjug.

Tokom pregovora 5. januara stručni timovi su, kako su tada saopštili predstavnici obe strane, "u velikoj meri približili stavove za rešavanje zahteva advokature povodom izmene Zakona o javnom beležništvu i nadaju se skorom dogovoru".

Član stručnog tima Advokatske komore Srbije Jasmina Milutinović rekla je posle sastanka da su timovi obe strane u "mnogome približili stavove koji se tiču zahteva advokature".

Miutinovićeva je izjavila Tanjugu da su pregovarači "otklonili sva sporna pitanja i da smo sada kod tehničkih detalja".

"Nadamo se da će poslednji sastanak biti 8. januara kada ćemo dogovoriti tehničke detalje oko izmene svih propisa u skladu sa našim zahtevima", rekla je Milutinovićeva.

Prema njenim rečima, stručni tim Advokatske komore Srbije je dobio uveravanja Ministarstva pravde da bi zakon mogao i formalno da bude izmenjen na vanrednom zasedanju Skupštine Srbije "čime bi se stvorili uslovi za prekid obustave rada".

Na pitanje da li je Ministarstvo pristalo na sve zahteve advokature, ona je odgovorila "da su timovi kroz razgovore došli do rešenja koji zadovoljavaju zahteve advokata u meri koja će obezbediti prekid obustave rada".

Milutinovićeva kaže i da je kroz pregovore utvrđeno da javnobeležnički zapis neće više biti obavezan za sve ugovore koji se tiču prometa nepokretnosti.

"Ograničili smo slučajeve kojima je javnobeležnički zapis - oblik i forma za pravne poslove, za sve ostale privatne pravne poslove, odnosno privatne isprave ćemo predvideti solemnizaciju - potvrdu od strane javnog beležnika i time bi naši zahtevi bili zadovoljeni", ukazala je ona.

Bez "fakultativne solemnizacije"

Milutinovićeva je istakla da neće biti nikave forme "fakultativne solemnizacije" koja je pominjana u javnosti u poslednjem periodu.

Objasnila je da izmene zakona idu u pravcu da - ispravu koju sastavi advokat ili sam građanin, "javni beležnik overeva, potvrđuje u obliku solemnizacije".

"To je naš osnovni zahtev i bio i zbog toga smo krenuli u protest, da ono što građani sastave notari overavaju", naglasila je Milutinovićeva.

Javnobeležnički zapis koji sastavlja javni beležnik ostaće kao obavezna forma samo kada su u pitanju pravni poslovi poslovno nesposobnih lica, lica sa invaliditetom, i za lica na zakonskom izdržavanju.

Ona je napomenula da će posle izmene zakonskih propisa biti izmena i u tarifi za javno beležničke poslove, ali da stručni timovi nisu raspravljali o tome.

Pomoćnik ministra pravde i član stručnog tima Čedomir Backović nada se da će pregovori rezultirati dogovorom koji će biti "na podjednako zadovoljstvo obe strane".

Ističe da su pregovori pokazali da ono oko čega je bilo razmimoilaženja, "nije stvar suštine, nego pogleda rešavanja nekih pravnih problema i u tom smislu mislimo da ova obustava rada treba da prestane što pre".

Backović je ukazao da, iako su zahtevi advokata od početka protesta "evoluirali", u njima nema ništa nepihvataljivog.

"Naprotiv, zajedničkim pregovorima smo uspeli da izbrusimo neka pitanja," rekao je on i dodao da je to učinjeno uz poštovanje suštine koncepta latinskog notarijata - beležništva u Srbiji.

Advokati su obustavili rad u celoj Srbiji 17. septembra, tražeći izmene Zakona o javnom beležništvu i regulisanje paušalnog oporezivanja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво