Niš, kada je kralj šetao trgovačkom kućom

Dok je Niš bio ratna prestonica, Karađorđevići su boravili u kući Popića, ugledne niške trgovačke porodice. Tada je to za Popiće bila privilegija, 100 godina kasnije ostale su stvari i uspomene o kojima se u porodici u novije vreme nije mnogo pričalo.

Dvor dinastije Karađorđević uoči početka Velikog rata preseljen je u Niš, zajedno s tadašnjom Vladom i Parlamentom.

Nišlije znaju da je u ulici Lole Ribara, nekadašnjoj Gospodskoj na broju 7 bio Radio Niš, a da je tu danas dopisništvo Radio Beograda. Oni stariji znaju da je to bila kuća Popića u kojoj je boravio kralj a retko ko da je Zorica Milićević, rođena Popić, u njoj živela kao dete.

"Bila je apsolutno u svemu pogodna za rezidenciju. Nešto od tog nameštaja se nalazi u susednoj kući gde sam ja sa mojom decom i mi to veoma ljubomorno i lepo čuvamo", kaže Zorica Milićević.

Od impozantnih ogledala, preko rustičnih lustera do češkog porcelana. Za Gordanu i Slobodanku sve to je bila istorija o kojoj se deci, sedamdesetih godina prošlog veka, nije pričalo mnogo.

"Na neki način me je možda bilo i malo sramota, jer su to u to vreme bile neke starudije koje su bile samo nanine starudije i što je bilo vezano samo za ovu kuću", rekla je Gordana Milićević.

Slobodanka Milićević Mišić kaže da im je nana pokazivala slike i da su tako učili. "Od studentskih dana, kao srednjoškolci imali smo drugu sferu interesovanja", priča Slobodanka.

O tome da se njihova prabaka u dvorištu sretala sa kraljem, da su njihovo pokućstvo koristili Karađorđevići tek su kasnije saznale.

"Onda se posle Drugog svetskog rata sve to što je bila privilegija zbog dvora sankcionisalo i o tome se u to vreme nije smelo da priča", kaže Zorica.

Ipak, istorija Popića je sačuvana i kroz uspomene i kroz ove predmete.

"Nismo robovali tim stvarima, to su bile stvari za upotrebu, to su bile stvari koje smo dobili u nasleđe i to je bilo nešto sa čim se živi", priča Gordana.

"Čovek sazri i tada počne da bude ponosan na neki deo DNK koji nosi u sebi", ističe Slobodanka.

Deo tradicije ove porodice je očigledan osećaj za estetiku, kojoj se naročito posvećuju u vreme praznika.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи