Читај ми!

Janković zadovoljan reakcijom u slučaju nestalih beba

Zaštitnik građana rekao je da je zadovoljan što su nadležna ministarstva odlučila da, radi rasvetljavanja svih okolnosti i utvrđivanja istine u slučajevima nestalih beba, bude predložen poseban zakon, kako je to zvanično preporučio pre četiri godine.

Ombudsman kaže da je samo zakonom moguće ustanoviti privremeno telo sa jakim istražnim ovlašćenjima i nezavisnošću, što su osobine potrebne da bi se došlo do konkretnih rezultata i imao takav legitimitet da te rezultate porodice prihvate kao istinu, navodi se u saopštenju zaštitnika, a prenosi Tanjug.

"Zasluga je ministra zdravlja Zlatibora Lončara što je taj stav zaštitnika građana prihvaćen, a ne, kako je prvo saopšteno iz Ministarstva pravde, plan da to telo osnuje Vlada podzakonskim aktom", saopštio je Janković.

Izveštajem Zaštitnika građana iz 2010. godine konstatovano je da je u prošlosti postojalo mnoštvo manjkavih i neusklađenih procedura koje nisu ni dosledno poštovane.

U izveštaju je konstatovano da je bilo neodgovornosti i aljkavosti u vođenju evidencija i dokumentacije i da nije bilo dovoljno poštovanja za prava roditelja na potpuno informisanje i odlučivanje, zbog čega se, bez mnogo dublje istrage u svakom pojedinačnom sumnjivom slučaju, ne može isključiti mogućnosti da neko nije nezakonito odvojio dete od roditelja i proglasio ga mrtvim.

Zaštitnik građana je zbog toga Izveštajem predložio donošenje posebnog zakona kojim bi se osnovalo privremeno nezavisno telo sa jakim istražnim ovlašćenjima, na šta se pozvao i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, kada je prihvatio prvu tužbu protiv Srbije u slučaju "nestalih beba".

U saopštenju se podseća i da je izveštajem Zaštitnik građana od nadležnih organa tražio da preduzmu niz mera kako bi se smanjila mogućnost nastanka novih spornih slučajeva, kao i da je najveći broj tih mera u međuvremenu sproveden.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво