Читај ми!

Advokati traže da se notarima zabrani rad

Po tužbi Advokatske komore Beograd (AKB) protiv Komore javnih beležnika (JBK) u Višem sudu u Beogradu održano je ročište na kojem se raspravljalo o predlogu advokata da se notarima zabrane poslovi na zaključivanju ugovora i izrekne privremena mera do donošenja odluke o tužbenom zahtevu.

AKB je podnela je tužbu protiv Komore javnih beležnika, jer smatra da je osnovana nezakonito, te da su svi njeni akti ništavni, dok JBK odgovara da je tužba advokata nedozvoljena i da Viši sud nije stvarno nadležan da reševa o zakonitosti statuta JBK, kao i da je tužba neblagovremena.

Kao privremenu meru advokati traže da se Komori javnih beležnika zabrani da "vrši aktivnosti kojima se organizuje rad javnih beležnika" u vezi sa poslovima zaključenja ugovora u formi javnobeležničkog zapisa, a za koje je Zakon predvideo njihovu nadležnost.

"Ako imate nekoga ko vam uzima hleb, onda morate da kažete da on ne valja ne samo zato što vam uzima hleb, nego zato što to ne radi po zakonu", kaže Nebojša Avlijaš iz Advokatske komore Beograda.

Avlijaš dodaje da advokati tužbu ne bi mogli da podnesu da su se notari konstituisali po zakonu.

"To je naš pravni interes, da nekoga ko nas onemogućava u radu, da sprečimo njegov rad", ističe Avlijaš.

JBK na navode adovkatske komore odgovara da je ona profesionalno udruženje sa javno pravnim ovlašćenjima te da Statut Komore nije pojedinačni, već opšti pravni akt i da shodno tome ocenu njegove zakonitosti može vršiti samo Ustavni sud.

"Mi smatramo da je tužba pre svega ima propagandni cilj a ne pravni, kaže predsednik Javnobeležničke komore Miodrag Đikanović. Prema njegovim rečima, to je jedan od pokušaja da se pritiskom izdejstvuju određene promene i ciljevi advokata.

Na ročištu je, kako je dodao, JBK podsetila i da je tužba AKB neblagovremena jer nije podneta u zakonskom roku od 15 dana od dana saznanja za konkretni akt.

"Ako je za izbor za predsednika JBK saznala iz evidencije Agencije za privredne registre 18. avgusta, a tužbu podnela 23. oktobra očigledno je da je tužba neblagovremena jer je podneta nakon isteka zakonskog roka od 15 dana od dana saznanja", napomenuo je predsednik JBK.

Na današnje ročište je, posle više od stotinu dana, koliko advokati protestuju, uvelo jednog advokata u sudnicu. Dozvolu Komore je dobio, kaže, jer štiti profesiju.

Nebojša Avlijaš ističe da je na ročište izašao u svojstvu člana Komore. "Komora nije moj klijent, ja ovaj izlazak neću naplatiti", napominje Avlijaš.

Izmenama zakona, pre dva meseca, advokatima je vraćena mogućnost da sastavljaju ugovore o prometu nekretnina. U toku su pregovori advokata i Ministarstva pravde o dodatnim izmenama zakona o javnom beležništvu i pratećim propisima.

Advokati u svojoj tužbi navode da je Zakonom o javnim beležnicima predviđeno da se Komora javnih beležnika osniva u roku od 15 dana od imenovanja 100 javnih beležnika, što se međutim nije dogodilo, jer su imenovana svega 94 beležnika 1. avgusta 2014. godine.

AKB je u svojoj tužbi takođe obrazložila da tužena Komora javnih beležnika sastavljanjem ugovora o priometu nepokretnosti u formi javnobeležničkih zapisa, kao "nezakonito konstituisana, neovlašćena organizacija svakodnevno nanosi štetu advokaturi kao samostalnoj i nezavisnoj, Ustavom uspostavljenoj službi koja organizuje rad advokata, čini nenadoknadivu materijalnu i nematerijalnu štetu".

Komora javnih beležnika osnovana je 15. avgusta, a beležnici su počeli sa radom 1. septembra.

Advokati su započeli štrajk pre više od tri meseca tražeći izmene Zakona o javnim beležnicima i pratećeg seta zakona, nezadovoljni pojedinim nadležnostima koje je zakon ekskluzivno, kako tvrde, dodelio javnim beležnicima.

Beogradski advokati štrajkuju od 10. septembra, a kolege iz cele Srbije su im se pridružile nedelju dana kasnije 17. septembra.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара