Ilić: Opasna klizišta na Umci

Ministar za vanredne situacije Velimir Ilić pokrenuo inicijativu u Vladi Srbije i Gradu Beogradu da se što pre reši problem klizišta na Umci, gde su ugroženi stanovnici 53 kuće i apelovao na nadležne da ne izdaju nove građevinske dozvole za gradnju u ovom delu Umke.

Ilić je prilikom obilaska klizišta i razgovora sa stanovnicima Umke rekao da je premijeru Srbije, Ministarstvu građevine i Skupštini grada Beograda dostavio dokumentaciju o stanju klizišta na Umci, gde 53 kuće i dalje klize i tonu i nisu za stanovanje, prenosi Tanjug.

U njih dvadesetak još žive vlasnici sa decom, jer nemaju gde, iako su ti objekti nesigurni za život, kazao je Ilić.

"Neke od kuća su klizale po pet, šest metara i potonule i do dva metra u dubinu i dan danas tonu", rekao je Ilić posle obilaska ugroženih porodica i podsetio da ti objekti imaju uredno izdate građevinske dozvole i njihovi vlasnici uredno plaćaju porez na imovinu.

Stanovnici tih kuća imaju zabranu od građevinske inspekcije da žive u tim objektima, ali oni nemaju gde i primorani su tu da ostanu, predočio je ministar za vanredne situacije.

Prema njegovim rečima, ovo područje mora da se dislocira, jer nije više za stanovanje i moraće da se nađe rešenje za stanovnike dela ovog naselja na oko 20 kilometara od Beograda.

Ilić je preneo da se Ambasada SAD u Beogradu ponudila da finansira kompletnu projektnu dokumentaciju i izvođački projekat o trajnom rešavanju klizišta na Umci, i dodao da je resorno Ministarstvo predalo osnovne elemente za izradu projektne dokumentacije i ovih dana se očekuje njihov odgovor.

Na delu Umke, gde je aktivno klizište, tok reke Save se suzio sa 450 na 180 metara, a magistralni put ka Obrenovcu na tom delu naselja mora da se naspe betonom skoro svakih mesec dana jer zemljište tone prema reci, naveo je Ilić.

"Ovo je trenutno najveće klizište u Evropi. Ono potpuno ugrožava bezbednost Save, a dao Bog da zemlja sasvim sklizne, moglo bi da zatvori tok Save i napravi jezero uzvodno do Siska (Hrvatska)", upozorio je Ilić i dodao da je ovo regionalni problem, a ne samo problem Srbije.

Ilić je rekao da se razgovara i sa institucijama EU da evropski fondovi pomognu u rešavanju ovog problema, jer će saniranje ovog klizišta biti izuzetno skupo i koštati najmanje 50 miliona evra.

U prvoj fazi moralo bi da se nađe rešenje za raseljavanje porodica koje su ugrožene klizištem na Umci, rekao je Ilić i apelovao na nadležne da ne izdaju ni jednu građevinsku dozvolu za gradnju u ovom delu Umke, dok se to pitanje ne reši.

Ilić je rekao da na potezu prema Obrenovcu ima više klizišta, a na teritoriji Beograda ima 2.350 klizišta koja su aktivna, a najviše na obalama Dunava oko Grocke.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи