Читај ми!

Psihijatrija, kako pomoći pacijentima nakon lečenja

Psihijatrijske ustanove i nevladin sektor moraju aktivnije da sarađuju kako bi se osobama sa intelektualnim i mentalnim poteškoćama obezbedilo pravo na život van institucija kad se njihovo lečenje završi, ocenili su učesnici skupa o razvoju socijalnih usluga u zajednici.

Profesor dr Slavica Đukić Dejanović je na okruglom stolu na temu "Socijalne usluge u zajednici u funkciji prevencije institucionalizacije" istakla da je jedan od najvećih problema neadekvatan odnos na nivou države, prenosi Tanjug.

Ističući da se "u našoj zemlji iz budžeta odvaja dva odsto za sve bolesti duše", Slavica Đukić Dejanović ocenjuje da je to nedovoljno i navodi da su ta izdvajanja u Hrvatskoj osam odsto, u Albaniji sedam, u Sloveniji šest i po, a da"ni u jednoj od zemalja u okruženju nije ispod četiri odsto".

Dr Đukić Dejanović kaže da je nedostatak sredstava uticao na to da se psihijatrijski pacijenti u Srbiji leče prevaziđenim lekovima, čiji neželjeni efekti dovode do njihove stigmatizacije i dodaje da treba težiti uvođenju savremenije terapije, ali i stvaranju uslova da oni u što većem broju napuste institucije i nađu mesto u zajednici.

"Organizacije civilnog sektora su više nego dragoceni saradnici kad naši hroničari završe lečenje i suoče se sa tim da nisu dobrodošli u svojim porodicama", kaže Đukić Dejanović i kao primer navodi Kreativno edukativni centar koji je preuzeo ulogu da bude "proširena porodica za takvog pacijenta".

Ističe da je KEC okupio stručnjake, volontere i entuzijaste koji zajedno rade na tome da se osobe sa intelektualnim i mentalnim poteškoćama obuče različitim veštinama, a kasnije i radno angažuju i steknu pozitivne obrasce ponašanja.

Predsednica Upravnog odbora KEC-a Margareta Kecman kaže da je ta nevladina organizacija u junu počela saradnju sa klinikom "Dr Laza Lazarević" koja će trajati godinu dana, kroz zajednički projekat "Socijalne usluge u zajednici i zapošljavanje za osobe sa intelektualnim i mentalnim teškoćama", koji finansira Delegacija Evropske Unije u Srbiji.

"Ciljevi projekta su prevencija institucionalizacije, poboljšanje socijalne inkluzije i kvaliteta života za osobe sa intelektualnim i mentalnim teškoćama kroz socijalne usluge i program radnog angažovanja i zapošljavanja", ističe Kecman.

Prema njenim rečima, okrugli sto su kao deo tog projekta zajedno organizovali klinika "Dr Laza Lazarević" i KEC, u nameri da doprinesu "pozitivnim promenama na nivou politike i prakse u ostvarivanju prava na život u zajednici i socijalnu inkluziju osoba sa intelektualnim i mentalnim teškoćama kroz rad na otvorenom tržištu rada".

Rukovodilac Odeljenja za informisanje u Republičkom zavodu za socijalnu zaštitu Slavica Milojević podseća da je zakonom definisano da su lokalne samouprave od 2011. u obavezi da za ove korisnike obezbede tri vrste socijalnih usluga - dnevni boravak, stanovanje uz podršku i socijalno edukativne usluge.

Ističe da je "kreiranje usluga koje su primerene stvarnim potrebama korisnika najveći izazov za profesionalce u sistemu socijalne zaštite".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво