Читај ми!

Sećanje na srpske junake u Dolini jorgovana

Na jednoj litici u Dolini jorgovana na Ibarskoj magistrali, ovih dana se po hitnom postupku obnavlja spomenik srpskim ratnicima. Trebalo je obezbediti novac za restauraciju, ali i konzervatore alpiniste.

Izveštaj o stanju spomen-obeležja u Dolini jorgovana dopunjavao se u Zavodu za zaštitu spomenika u Kraljevu još od 1976. godine kada je urađena već jedna restauracija. Spomenik je u 2014. godini u mnogo gorem stanju nego što je bio tada, o čemu svedoče stotine fotografija koje su snimili stručnjaci iz zavoda.

"Zbog tih oštećenja, Zavod za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu uradio je projekat konzervatorsko-restauratorskih radova na spomeniku", kaže istoričarka Lidija Crvčanin.  

Sam pogled sa Ibarske magistrale, preko Ibra, na visoku liticu gde je postavljen ovaj ratnik na večnoj straži ukazuje koliko je restauracija smeo poduhvat. Prilaz spomeniku moguć je samo sa desne obale Ibra, iz sela Zečevići.

Ekipa koju je zavod poslao sastavljena je od iskusnih ali i smelih vajara, slikara konzervatora i stručnih lica.

"Fragmenti koje smo našli morali smo da zalepimo, okrpimo, a sve što je nedostajalo da dodamo", kaže vajar Radoslav Čorbić.

Retuš natpisa na litici visokoj preko 40 metara nateži je deo ovog projekta i zato je angažovan i profesionalni alpinista Raško Simović. Konopce je vezivao za postament spomenika jer je crni bor, koji je sam nikao pored ovog ratnika, pod zaštitom države kao spomenik prirode.

Ovaj spomenik su podigli radnici koji su gradili Ibarsku magistralu 1930. godine. Zanimljivo je da je četiri godine stariji od spomenika Srpskom ratniku u centru Kraljeva.

U restauraciju je uloženo milion i 430 hiljada dinara, kako bi mu se vratio prvobitni izgled.

Zamenik direktora Zavoda za zaštitu spomenika Dušan Jovanović kaže da su tokom 2013. godine naišli na oštećenja spomenika koja su se širila u toj meri da je postojala opasnost da se on sruši. 

Radovi u Dolini jorgovana se privode kraju. Ostaje još samo da se spomenik osvetli i premaže hidrofobnom smešom koja će ga štititi od vlage u narednim decenijama.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи