Popović: CANVAS greškom svrstan među teroriste

Izvršni direktor beogradskog Centra za primenjenu nenasilnu akciju CANVAS Srđa Popović ocenio je da je "nesporazum ili greška" to što je vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata uvrstila njegovu organizaciju među one koje smatra terorističkim organizacijama i grupama.

Srđa Popović je agenciji Beta rekao da je ta organizacija uputila pismo i ambasadi UAE u Srbiji upravo sa željom da se kroz dijalog taj nesporazum što pre otkloni. Vlada UAE objavila je listu od 85 organizacija i grupa iz celog sveta, koje smatra terorističkim i obrazložila da to čini zbog transparentnosti i podizanja svesti u društvu o tim organizacijama.

Popović je istakao da je CANVAS od osnivanja dosledno posvećen izučavanju i primeni nenasilnih metoda u rešavanju društvenih konflikata i da su zbog toga još veći "iznenađenje i šok" što se ta organizacija našla na listi ekstremnih grupa koje je donela vlada UAE.

"U više od decenije dugom radu, naš Centar je postao sinonim za nenasilnu borbu širom sveta, što mu je donelo brojna međunarodna priznanja, nagrade iz oblasti ljudskih prava, kao i priliku da o potencijalu nenasilne borbe predajemo na nekim od najprestižnijih svetskih univerziteta", naveo je Popović.

Dodao je da je CANVAS za svoj rad dobio ugledna međunarodna priznanja od, na primer, magazina Forin polisi i Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

"Čak i oni koji su u prošlosti kritikovali naš rad nikada nisu sporili našu potpunu posvećenost nenasilju, toleranciji i doslednu osudu svake vrste nasilnog rešavanja problema", rekao je Popović.

Dodao je da je CANVAS-u posebno žao što se nesporazum dogodio upravo sa UAE, državom koja je sa Srbijom, kako je istakao, "u sjajnim i prijateljskim odnosima".

"Time je naša želja da se ovaj nesporazum otkloni samo još iskrenija i jača", dodao je Popović.

Popović je rekao i da je predstavnike ambasade UAE u Srbiji pozvao da poseti prostorije CANVAS-a u Beogradu i da se lično uvere šta i kako ta organizacija radi i da upoznaju mlade ljude posvećene nenasilnom rešavanju konflikata.

broj komentara 5 pošalji komentar
(ponedeljak, 17. nov 2014, 18:45) - anonymous [neregistrovani]

Greška?

Neće biti da je greška. Nasilni ili nenasilni teroristi mogu biti teroristi. Nešto drugo je njih nateralo da ubace CANVAS među opasne. Danas su i mediji izuzetno opasno oružje i ako bi se neki terorista dočepao medija to bi bilo potpuno nenasilno a napravilo bi veću štetu nego bilo kakve bombe.
Ne znam šta ih je navelo na taj potez ali da je tek u pitanju puka greška sigurno nije.

(ponedeljak, 17. nov 2014, 18:38) - R.S.K Benkovac [neregistrovani]

(Ne) nasilne metode

Vrlo interesantno,gdje god su ovi imali umjesane svoje prste (Srbija,Libija,Ukrajina..) narod jos uvjek grca,u krvi i mukama. Zanima me u koju kategoriju spadaju te metode koje oni koriste?

(ponedeljak, 17. nov 2014, 16:30) - anonymous [neregistrovani]

PP

Nije to nikakva organizacija. To je paravan za otvoreni rad CIA.

(ponedeljak, 17. nov 2014, 16:23) - Goran [neregistrovani]

Ne moze bolje

Nista bolje nisu mogli da urade ovi iz UAE.
Svaka cast, ovo je bolje od svakog progona.

(ponedeljak, 17. nov 2014, 16:20) - Dejan [neregistrovani]

ma kakva

Crna greška? To je organizacija koja se bavi rušenjem izabranih i ne izabranih vlada. Specijalizovana na stvaranje haosa i pometnje u društvu.