Читај ми!

UAE: Srpski CANVAS teroristička organizacija

Centar za primenjene nenasilne akcije i strategije – CANVAS – nastao na iskustvima rušenja režima Slobodana Miloševića, našao se na podugačkoj listi organizacija koje Ujedinjeni Arapski Emirati smatraju terorističkim.

Na zvaničnom spisku terorističkih organizacija koje su objavile Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) našla se i jedna organizacija iz Srbije - Centar za primenjene nenasilne akcije i strategije (CANVAS), prenosi Tanjug.

Na tom spisku, prenosi APA, nalazi se jedna desetina organizacija iz Evrope, a među njima su muslimanske organizacije iz Skandinavije, Belgije, Nemačke, Francuske, Velike Britanije i Italije.

Listu je napravila vlada UAE u skladu sa zakonom o borbi protiv terorizma, a objavljena je, kako prenosi zvanična novinska agencija Emirata WAN, u medijima u cilju transparentnosti i podizanja svesti društva o tim organizacijama.

Među organizacijama koje su označene kao terorističke nalaze se, između ostalih, Muslimanska braća, Al Islah, Fataj el Islam, Al Kaida u zemljama Magreba, somalijska Harakat el Šabad el mudžahedin, britanska Kordoba fondacija, nigerijska Boko Haram, Hezbolah, Islamski pokret Uzbekistana.

Na listi su i El Nusra front iz Sirije, kao i druge grupacije u Siriji, a iz Evrope Udruženje muslimana Velike Britanije, Islamska zajednica Nemačke, Muslimanska liga Belgije, Udruženje muslimana Italije, Islamsko udruženje Finske, Udruženje muslimana Švedske, britanska Kordoba fondacija, Savez islamskih organizacija Francuske.

Kako piše Tanjug, na listi se navodi i CANVAS, koji vodi Srđa Popović, čime je okarakterisana u UAE kao teroristička organizacija.

CANVAS je organizacija koja je osnovana 2004, a iskustva rušenja Slobodana Miloševića nastoji da prenese drugim zemljama u borbi protiv autoritativnih režima.

Iz Evrope usledile su oštre kritike organizacija koje su se našle na listi UAE.

Predsedavajući Udruženja muslimana Švedske Omar Mustafa je kritikovao listu, rekavši da je "smešno da jedan mali režim, koji je poznat po nasilju i zločinima protiv čovečnosti, definiše jednu organizaciju evropskog civilnog društva terorističkom".

Rekao je da njegova organizacija nema nikakve veze sa Muslimanskom braćom, koji se navode u više navrata na listi, i veruje da je njegova organizacija iz osvete zbog stalne kritike zbog hapšenja aktivista za ljudska prava, stavljena na spornu listu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво