Читај ми!

Obeležavanje Dana primirja u Srbiji

Dan primirja nije povod samo za okretanje ka prošlosti, već je to dan opomene, učenja i sećanja na jednu od najvećih tragedija koja je zadesila našu zemlju, poručio je premijer Aleksandar Vučić kraj Spomen-kosturnice branilaca Beograda. Predsednik Tomislav Nikolić položio je lovorov venac na Spomenik neznanom junaku na Avali.

U svim glavnim gradovima država-pobednica u Prvom svetskom ratu održane su ceremonije u čast godišnjice velikog istorijskog događaja 1918. godine, kada je na snagu stupilo primirje. U Srbiji, centralna ceremonija je održana na Novom groblju kraj Spomen-kosturnice branilaca Beograda, gde je premijer Aleksandar Vučić položio venac.

Premijer Vučić je poručio da ćemo stvoriti uslove za realan napredak naše jedine domovine, Srbije, ukoliko pokažemo da smo kadri da učimo iz četvorogodišnjeg stradanja junaka Prvog svetskog rata.

Dan primirja nije povod samo za okretanje ka prošlosti, već je to dan opomene, učenja i sećanja na jednu od najvećih tragedija koje su zadesile našu zemlju, poručio je premijer.

"Država čija se prošlost meri vekovima, brojnim značajnim događajima i istaknutim pojedincima ima obavezu i odgovornost da neguje sećanja zasnovana na činjenicama", istakao je Vučić.

Premijer je podsetio da naša zemlja baštini zajedničku istoriju evropskog kontinenta i da je Srbija, odolevajući brojnim izazovima kroz svoju prošlost, birala "naprednu stranu", težeći slobodi, napretku i progresu.

Takvo opredeljenje je, istakao je Vučić, neretko stavljalo našu zemlju u delikatan položaj koji je katkad vodio i ka oružanom sukobu.

Prvi svetski rat je posebno tragičan za evropske zemlje, jer je počeo napadom nadmoćnih carstava na malu Kraljevinu Srbiju, ukazao je Vučić.

"Četiri ratne godine ispunjene stradanjem civilnog stanovništva, srpskih vojnika, razaranjem kulturnih i materijalnih dobara, ali i velikih vojnih pobeda obeležili su istoriju u prethodnom veku", podsetio je premijer i dodao da je malo porodica u Srbiji koje nisu izgubile bar jednog člana.

Upravo obim i posledica stradanja našeg naroda obavezuju nas na aktivno sećanje, na razumevanje, borbu protiv stereotipa i svakog oblika mržnje, istakao je Vučić.

"Upravo mi stanovnici ovog dela Evrope znamo šta znači kada netrpeljivost i mržnja postanu ključni činioci politika velikih i kada složeni međunarodni odnosi zahvate male evropske države poput Srbije", naveo je Vučić.

Ali naša snaga je, istakao je premijer, u našem jedinstvu, osećaju odanosti prema otadžbini, idealima mira, nenasilja i saradnje.

"Naša snaga je u sposobnosti da uočimo sopstvene propuste i greške, hrabro i odlučno iskoračimo u pozitivnom pravcu. Naša snaga je u novim generacijama, kojima dugujemo život u uređenom prosperitetnom društvu snažnih institucija", rekao je premijer.

"Vreme je za novu etapu, novi korak u budućnost koji ćemo svi zajedno uobličiti u skladu sa potrebama građana Srbije. To nije samo odgovornost današnjih generacija prema onima koje tek dolaze, to je naša obaveza prema junacima Prvog svetskog rata koji su stradali za slobodu, nezavisnost Srbije, a koje mi nikada i ni na koji način ne smemo da obrukamo", naglasio je premijer.

Vučić je dodao da snaga ove zemlje leži u vrednim građanima, svesnim odgovornosti da stvaraju novu vrednost u javnom životu, te da jedino obraz nema cenu.

"Sa ovim mislima i porukama pozivam vas da ovaj dan posvetimo sećanju na naše zajedničke pretke, srpske junake, kao i da u njihovom podvigu pronađemo pobedu u miru koji zajedno moramo da ostvarimo", rekao je Vučić.

Posebna mi je čast, istakao je premijer, što su danas ovde sa nama i predstavnici onih zemalja koje smo do juče nazivali poraženim. "Te zemlje su naši veliki prijatelji i sa njima gradimo budućnost", poručio je Vučić.  

Nikolić položio venac na Spomenik neznanom junaku

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić položio je lovorov venac na Spomenik neznanom junaku na Avali povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

Uz intoniranje himne Bože pravde, Nikolić je položio venac s posvetom: "Junačkim precima, ponosni potomci – predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić."

A u spomen-knjigu Nikolić je upisao poruku: "Sa ovog mesta, iz vaše žrtve, Srbija crpe snagu za put napred. Ne treba brinuti za sudbinu Srbije kojoj ste vi uzor."

Sa predsednikom je u delegaciji bio i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Na Vojničkom groblju u Nišu položeni su venci na spomen-kosturnicu u srpskom delu groblja i na spomen-obeležje gde su sahranjeni britanski vojnici, i odata je pošta poginulima i žrtvama rata.

Ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro u društvu nemačkog ambasadora u Srbiji Hajnca Vilhelma tokom komemorativne ceremonije položila je venac na Francuskom vojnom groblju u Beogradu. 

Ambasadorka Moro je naglasila i da smo "iz istorije naučili da kada utihne oružje počinje novi izazov, izazov izgradnje mira", a da "od svakog od dojučerašnjih protivnika koji treba da postanu partneri sutrašnjice, to zahteva hrabrost, istrajnost i poštovanje drugog". 

Dan primirja u Prvom svetskom ratu, u spomen na sve nevino stradale između 1914. i 1918. godine, u Srbiji je državni praznik i obeležava se širom zemlje velikim brojem manifestacija. 

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u Francuskoj, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, potpisano primirje u Prvom svetskom ratu.

Primirje koje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine, obeležava se u svim zemljama koje su potpisale sporazum.

U Srbiji je 11. novembar neradan dan, a praznik je prvi put zvanično obeležen 2012. godine, na osnovu izmena Zakona o državnim i drugim praznicima koje je Skupština Srbije usvojila krajem 2011. godine.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво