Читај ми!

Supermama jača od besparice

Da bi izveli decu na put i obezbedili im školovanje, mnogi roditelji se u vreme krize snalaze kako znaju i umeju. Bračni par Stokić iz Požege smatra da se pozitivnom energijom i kreativnim idejama može obezbediti egzistencija. Nije uvek lako, ali se njihova upornost na kraju isplati.

Filip, Fiona i Vanja iz Požege kažu da se njihova majka Vesna razlikuje od većine roditelja.

"Razlikuje se od drugih roditelja zato što zajedno vozimo bicikl, rolere, trčimo i, pored svega toga, ona je naša mama", rekla je Fiona.

Životna filozofija Vesne Stokić i njena energija – pokretač su cele porodice. Kad je njen suprug Dragan kao tehnološki višak ostao bez posla, otvorili su knjižaru. Pre tri godine taj posao je propao zbog krize, ali nisu odustali.

"Prevazilazi se usput, samo napred, preskačemo to, rešavamo problem i idemo dalje", kaže Dragan.

Da bi školovala dvoje studenata i srednjoškolca u Beogradu, Novom Sadu i Vrnjačkoj Banji, Vesnin radni dan počinje u šest sati za šivaćom mašinom, a obično se završava oko ponoći pletenjem, koje je opušta.

"Ostali smo pozitivni, ja uvek smišljam i svaki dan iznalazim neke druge poslove. I samo da se nešto radi, deca su na fakultetu i ona se snalaze, rade preko studentske i tako da popune malo džeparac. Ali kako koje godišnje doba dolazi ja se tako preorijentišem", kaže Vesna.

Izvor prihoda postali su povremeni, privremeni poslovi i ručni radovi, haljine, torbe, leptir-mašne, dekoracije za svečane prilike. Sve ono što kreativna osoba, kakva je Vesna, može da stvori svojim rukama. U tome, ali i u svemu ostalom, pomaže joj suprug, a s obzirom na to da su odgajali troje dece, odlučili su da to iskustvo iskoriste brinući o tuđoj deci.

Marija Blagojević kaže da je dobro kada Vesna čuva decu. "Dete je mnogo bolje da čuva neko poput Vesne, znači jedna mlađa osoba, koja ima dosta vremena, koja je kreativna, zanimljiva i sa kojom dete može mnogo toga da nauči", kaže Marija.

Iako joj je ceo dan ispunjen raznim aktivnostima, Vesna stiže da uradi i svadbene dekoracije.

"Prezadovoljni smo, ne bismo se ni odlučili da nismo zadovoljni", kaže mlada Nevenka Radovanović.

Mladoženja Milan Petrović ističe da je Vesna "majstor svog posla".

U zavisnosti od obima posla kojeg se prihvati, nekad radi i po 20 sati. Na počinak odlazi smišljajući aktivnosti kojima će obezbediti egzistenciju porodice.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво