Supermama jača od besparice

Da bi izveli decu na put i obezbedili im školovanje, mnogi roditelji se u vreme krize snalaze kako znaju i umeju. Bračni par Stokić iz Požege smatra da se pozitivnom energijom i kreativnim idejama može obezbediti egzistencija. Nije uvek lako, ali se njihova upornost na kraju isplati.

Filip, Fiona i Vanja iz Požege kažu da se njihova majka Vesna razlikuje od većine roditelja.

"Razlikuje se od drugih roditelja zato što zajedno vozimo bicikl, rolere, trčimo i, pored svega toga, ona je naša mama", rekla je Fiona.

Životna filozofija Vesne Stokić i njena energija – pokretač su cele porodice. Kad je njen suprug Dragan kao tehnološki višak ostao bez posla, otvorili su knjižaru. Pre tri godine taj posao je propao zbog krize, ali nisu odustali.

"Prevazilazi se usput, samo napred, preskačemo to, rešavamo problem i idemo dalje", kaže Dragan.

Da bi školovala dvoje studenata i srednjoškolca u Beogradu, Novom Sadu i Vrnjačkoj Banji, Vesnin radni dan počinje u šest sati za šivaćom mašinom, a obično se završava oko ponoći pletenjem, koje je opušta.

"Ostali smo pozitivni, ja uvek smišljam i svaki dan iznalazim neke druge poslove. I samo da se nešto radi, deca su na fakultetu i ona se snalaze, rade preko studentske i tako da popune malo džeparac. Ali kako koje godišnje doba dolazi ja se tako preorijentišem", kaže Vesna.

Izvor prihoda postali su povremeni, privremeni poslovi i ručni radovi, haljine, torbe, leptir-mašne, dekoracije za svečane prilike. Sve ono što kreativna osoba, kakva je Vesna, može da stvori svojim rukama. U tome, ali i u svemu ostalom, pomaže joj suprug, a s obzirom na to da su odgajali troje dece, odlučili su da to iskustvo iskoriste brinući o tuđoj deci.

Marija Blagojević kaže da je dobro kada Vesna čuva decu. "Dete je mnogo bolje da čuva neko poput Vesne, znači jedna mlađa osoba, koja ima dosta vremena, koja je kreativna, zanimljiva i sa kojom dete može mnogo toga da nauči", kaže Marija.

Iako joj je ceo dan ispunjen raznim aktivnostima, Vesna stiže da uradi i svadbene dekoracije.

"Prezadovoljni smo, ne bismo se ni odlučili da nismo zadovoljni", kaže mlada Nevenka Radovanović.

Mladoženja Milan Petrović ističe da je Vesna "majstor svog posla".

U zavisnosti od obima posla kojeg se prihvati, nekad radi i po 20 sati. Na počinak odlazi smišljajući aktivnosti kojima će obezbediti egzistenciju porodice.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 11. nov 2014, 09:05) - Jaki [neregistrovani]

Svaka cast!

Cestitke Vesni i njenog familiji! Dobar primer svima kako da odgoje Zdravu decu, jer oni najvise uce dok su mali, na primjeru roditelja!

(ponedeljak, 10. nov 2014, 21:47) - Vida Damljanović [neregistrovani]

Porodica uvek pobeđuje

Divan tekst. Svi u Požegi poznajemo Vesnu i Filija, viđamo ih uvek s nekom decom, svojom ili tuđom, nema razlike. Napokon se jedan genijalan novinar setio da u javnost pusti informaciju za kojom svi vapimo. Treba nam svedočenje da ima divnih i požrtvovanih roditelja i dece koja to znaju da cene, u tome je budućnost i nada. Dosta više priče o izopačenim porodicama i nebrizi. Ko kaže da je sramota raditi i boriti se za svoju decu!