Читај ми!

Čekajući nova rešenja za štrajk advokata

Predlog o oporezivanju korektan, ali nedovoljan, uslova za prekid protesta još nema, saopštili advokati. Žele da nastave razgovore i navode da očekuju brz dogovor sa Ministarstvom finansija.

Upravni odbor svih advokatiskih komora jednoglasno je odlučio da se protest nastavlja, jer, kako kažu, njihovi zahtevi nisu ispunjeni. Žele da nastave razgovore i navode da očekuju brz dogovor sa Ministarstvom finansija, jer je ponuda o oporezivanju korektna, ali nedovoljna.

Ponudu Ministarstva finansija za paušalno oporezivanje u 2014. i nastavak razgovora o poreskim osnovicama u narednoj godini Upravni odbor Advokatske komore Srbije ne prihvata. Objašnjavaju da su ponudu odbili ne zato što je nepihvatljiva, već zbog uslovljavanja ministra pravde. On, naime, traži da pre nego što Vlada usvoji odredbu o porezu, advokati počnu da rade. Podsećaju da je njihov prvi zahtev izmena zakona o notarima.

Zoran Jevrić iz Advokatske komore Srbije kaže da Ministarstvo pravde uporno izbegava da to pitanje na bilo koji način rešava, pa se sad kroz pitanje rešavanja poreskih obaveza pokušava da postavi ultimatum advokaturi da se pitanje poreskih obaveza rešava ultimatumom, odnosno uslovljavanjem.

Prema Jevrićevim rečima, advokatura to ne može da dozvoli. 

Odluka Komore je, tvrde, jednoglasna. Ima, međutim i onih koji bi da rade, poput advokata iz Niša koji je pre deset dana isključen iz Komore jer je prekršio obustavu rada. On danas optužuje predsednicu niške komore da, iako jedan od inicijatora protesta, ipak radi. Novinarima je pokazao sudski podnesak Brankice Orlović od 15. oktobra, kojim dokazuje svoje tvrdnje.

"Tako da svi mi koji smo kažnjeni zato što smo radili i koji ne rade zato što se plaše i njihove porodice nemaju od čega da izdržavaju, predsednica Advokatske komore Niša za to vreme radi, privređuje, a nama priča kako ne treba da radimo", kaže advokat Dragan Dozet.

Predsednica niške komore Brankica Orlović ne negira da je uputila sudu podnesak, ali tvrdi da time nije prekršila uputstvo o minimumu procesa rada.

"Tamo gde će nastupiti zastarevanje potraživanja u parničnim postupcima, što je upravo taj slučaj i bio, podnosili smo tužbu, ne samo ja nego i svi advokati, to je u skladu sa opštim principima i uputstvom AKS. Očigledno da kolega nije upoznat ili ima neke druge namere", kaže Brankica Orlović.

Advokati protestuju već dva meseca. Minimum rada podrazumeva pisanje žalbi i tužbi ukoliko postoji rok zastarevanja.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво