Advokati, ipak, nastavljaju štrajk

Advokatska komora Srbije odbila je predlog dogovora Ministarstva finansija o paušalnom oporezivanju za 2014. godinu, jer je uslovljen prekidom obustave rada i odlučila je da nastavi sa protestom.

Upravni odbor Advokatske komore Srbije (AKS), koji je danas zasedao u Čačku, konstatovao je da je pozitivno što su započeli pregovori i što je Ministarstvo finansija uočilo i prihvatilo kao osnovane zahteve advokature Srbije u pogledu poreskog položaja advokata, saopšteno je iz AKS, prenosi Tanjug.

Međutim, kako se navodi, poreski položaj advokata je samo jedan od protestnih zahteva, treći po redu, pa se rešavanje tog zahteva ne može vezivati za prekid obustave rada advokata dok se ne reše i ostali zahtevi iz odluke Skupštine AKS od 13. septembra.

Rešavanje zahteva koja se tiču izmena seta zakona o javnom beležništvu, koje su počele da se primenjuju 1. septembra, je u nadležnosti Ministarstva pravde koje, kako se navodi, izbegava da ih reši sa advokatima.

AKS je dalje navela da želi da pitanje poreskih obaveza advokata reši sa Ministarstvom finansija u što kraćem roku, jer su se za to stekli realni uslovi, a ostale zahteve želi da reši sa Vladom Srbije, jer Ministarstvo pravde, do sada nije pokazalo ni najmanje volje za rešenje problema.

U saopštenju se dodaje da je pozitivno to, što je Ministarstvo finansija ocenilo da su poreske obaveze advokata u 2014. godini povećane na nezakonit način i bez ikakvih ekonomskih pokazatelja.

"Advokatura Srbije ukazuje da predloženo povećanje do 10 odsto u ukupnom iznosu za sve poreske obaveze u 2014. u odnosu na 2013. godinu može biti predlog koji će u pregovorima između AKS i Ministarstva finansija dovesti do prihvatljivog rešenja nastalog problema, s tim da nema osnova za bilo kakvo uslovljavanje i postavljanje ultimatuma prekidom protesta advokata obustavom rada", navodi se u saopštenju.

Podseća se da je u Odluci Skupštine AKS od 13. septembra poreski položaj advokata samo jedan od zahteva advokata i to treći po redu.

Za advokaturu je neprihvatljiv član teksta predloženog dogovora, u kojem se navodi uslov da AKS i komora u njenom sastavu prekinu štrajk prvog dana nakon potpisivanja dogovora, a u tom slučaju će Vlada istog dana usvojiti predloge iz dogovora.

Štrajk beogradskih advokata ponovo je počeo 10. septembra, a u celoj Srbiji 17. septembra.

broj komentara 18 pošalji komentar
(nedelja, 09. nov 2014, 16:54) - anonymous [neregistrovani]

babe i žabe

Puna podrška advokatima, a u vezi sa notarima! Što se tiče paušalnog poeza, pa vodite knjige pa plaćajte porez na "stvarno" ostvaren prihod! Ovo stvarno je pod navodnicima jer advokati nemju fiskalne kase i naravno ne prijavljuju prihode od fizičkih lica, osim ako im se ne uplaćuje na račun, a to je retkost! Izdavanje fktivnih faktura za 10% bi u slučaju vodjenja knjiga bilo malo teže! :) A uterivači dugova? Gde nestadoše izvršitelji?!

(nedelja, 09. nov 2014, 02:04) - anonymous [neregistrovani]

advokat

Advokati do pobede !

(nedelja, 09. nov 2014, 01:02) - gorangoran [neregistrovani]

NE ZNAŠ

Očigledno čitaš žutu štampu, kad ne znaš: da su se u dosadašnjem Protestu advokati izborili da i gradjani mogu sastavljati ugovore o prometu nepokretnosti, da su se izborili da od ogromne zarade notari odvajaju 30% u državnu kasu. U protestu i dalje jer je sve to nedovoljno. Ako ne uspemo, neće valjati za gradjane. Advokati nemaju ništa protiv realnog oporezivanja. Ali povećanje poreza od 70-150 % nije realno. Zamisli da ti povećaju porez na imovinu 150% ? Tada bi znao da protestuješ.

(subota, 08. nov 2014, 23:55) - anonymous [neregistrovani]

visoko školovan

Sve odluke koje donese AKS, pre toga moraju biti usvojene od ostalih devet komora, koje ukupno broje devet hiljada advokata.Dakle, po vama svih devet hiljada advokata ucenjuju sami sebe. Ne komentarišite nešto što ne razumete.

(subota, 08. nov 2014, 20:21) - anonymous [neregistrovani]

Neko je neobavesten

Notara ima i u Svedskoj, tacno. Medjutim zasto ne kazes da notari u Svedskoj i ostalim zemljama EU samo overavaju isprave i ugovore i to po simbolicnoj ceni od 3 do 20e, a ne da iste sacinjavaju i to naplacuju od 11.000 pa do 720.000 dinara???
Overa punomocja u Engleskoj je 40 funti, overa U Srbiji kod notara je 5400 dinara. Nemamo engleski standard ali imamo najskuplje notare u Evropi, eto da barem po necemu budemo vodeci!

(subota, 08. nov 2014, 19:36) - anonymous [neregistrovani]

Borba za opstanak

Teška muka tera advokate da ovo rade i da se izbore za svoja prava.Oni se bore za goli opstanak.Zato su oni vrlo složni i to nadležni organi treba da znaju i da što pre usvoje njihove zahteve,bez ikakvih uvijanja i manipulacija.

(subota, 08. nov 2014, 19:17) - anonymous [neregistrovani]

Nastavak strajka...

Nastavak strajka uz slogan: bankrot (drzave) nema alternativu!

Dakle, krenulo se u strajk zbog notara, a sad se trazi smanjenje poreza i ko zna sta jos. Ako drzava ne sprovede reforme, stegne kais i ne ispravi greske prethodnih vlada, vrlo je verovatno da ce bankrotirati. Kad drzava bankrotira onda ne izmiruje ni unutrasnji ni spoljasnji dug. Nema plata ni penzija, a ni rata za kredite. Stranci nam poruce da ako nemozemo da servisiramo dug prema njima imamo plodnu oranicu i rudna bogatstva... I eto nas preko noci stranci u sopstvenoj zemlji.

Zato ne razumem kratkovide ljude koji samo zakuvavaju strajkove (najavljeni su u zdravstvu i prosveti) i guraju zemlju u propast.

(subota, 08. nov 2014, 19:12) - anonymous [neregistrovani]

advokatski manifertluk

Advokati koji zele da rade,ne smeju biti suspendovani,a suspendovano ih je na stotine!!!
To se mora prekinuti. Notarima da se smanje plate!!!

(subota, 08. nov 2014, 19:02) - Zarko [neregistrovani]

Bravo!

Idemo dalje.

(subota, 08. nov 2014, 18:56) - Патриот [neregistrovani]

Докле?

Не знам докле ће ови адвокати да дозвољавају појединцима у управи коморе да их водају за нос и да траже да само они преживе а други да немају посла. Оставили своје колеге без посла насилно, желе да нотари немају посла, само да се они богате а порез нека плаћају други. Чуди ме да тако високо школовани људи једноставно не смене те који уносе немир, безакоње и самовољу у њихове редове и поставе на руководећа места поштене људе који мисле и на друге а не само на себе. Има посла за све који желе да раде а који не желе нека уступе место онима који хоће да раде, има их доста...По ком је то закону да неко некога уцењује? А АКС тј. појединци у њој уцењују све адвокате у Србији и захтевају од њих поданичку послушност, докле?