Advokati rade uprkos kaznama Komore

Posle višednevne pauze u novosadskoj Palati pravde održano je više od pola zakazanih ročišta, kojima su prisustvovali advokati koje je disciplinski gonila Advokatska komora.

Novosadski advokati počeli su da rade uprkos kaznama Komore, čime su dokazali da sudovi poštuju rešenje Vlade Srbije o obustavi izvršenja upustva za postupanje advokata tokom protesta, javlja Tanjug.

Portparolka Višeg suda u Novom Sadu Jelena Ostojin potvrdila je da su u novosadskom Višem i Osnovnom sudu održana ročišta i istakala da se uglavnom radilo o pritvorskim predmetima.

"U svim predmetima u Višem sudu u Novom Sadu gde su bile ispunjene procesne pretpostavke za održavanje suđenja, ona su i održana u skladu sa zakonom", rekla je Ostojin, dodajući da su u predmetima u kojima su stekli zakonski uslovi za ukidanje pritvora doneta odgovarajuća rešenja.

Advokat Vuk Ranković iz Beograda rekao je da je u Novi Sad došao radi pritvornog predmeta, a istakao je da već neko vreme radi i parnične predmete i krivične predmete i da ga raduje da sve veći broj njegovih kolega advokata prekida štrajk i počinje sa radom.

"Ono što me je ohrabrilo to je što su me sinoć zvali iz Četvrtog odeljenja gradskog SUP-a u Beogradu da dođem na jedno zadržavanje, međutim nisam mogao odmah da se javim i to sam učinio za sat vremena, ali već je odbrana bila obezbeđena jer su došla dvoica drugih kolega, što znači da su advokati počeli da rade", rekao je Ranković.

Advokat iz Niša Dragan Dozet rekao je da je u Novi Sad došao na poziv rodbine okrivljenog koji se nekoliko meseci nalazi u pritvoru i koji, kako je rekao, nije mogao biti oslobođen, jer nijedan advokat u Novom Sadu osim suspendovanog advokata Kristijana Vencela nije želeo da pristupi sudu i da ga zastupa.

"Po molbi porodice došao sam u Novi Sad jer je okrivljeni otac troje maloletne dece i on je pušten iz pritvora i sada je sa svojom porodicom i može da izdržava svoju porodicu do završetka suđenja", rekao je Dozet, dodajući da poziva sve kolege advokate da prekinu štrajk i da počnu da rade.

Dozet je istakao da Advokatska komora rešenje o njegovoj suspenziji nikada nije donela, iako mu je rečeno da je suspendovan, a u to se, kako je naglasio, uverio danas kada je sudija zatražio od Advokatske komore Niša da dostavi rešenje o suspenziji i kada mu je odgovoreno da takvo rešenje ne postoji.

Advokat iz Novog Sada Kristijan Vencel je istakao da je u ročištu kome je on prisustvovao sud doneo odluku o puštanju iz pritvora jednog maloletnog lica, čime je, kako je naglasio, sud dokazao da primenjuje rešenje vlade Srbije.

"Jedan maloletni pritvorenik je na osnovu rešenja Vlade Srbije i mog zastupanja na ročištu pušten iz pritvora da se dalje brani sa slobode, tako da je pravosudni sistem Srbije bar delimično počeo da funkcioniše", zaključio je Vencel.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво