Zastrašivanja prevladala ponos

Pretnje, zastrašivanja i netolerancija prevladali dostojanstvo, toleranciju i ponos, navode u zajedničkom saopštenju Misija OEBS, Delegacija Evropske komisije i Kancelarija Saveta Evrope, povodom otkazivanja Povorke ponosa.

Misija OEBS u Srbiji, Delegacija Evropske komisije i Kancelarija Saveta Evrope (SE) u Beogradu žale zbog otkazivanja Povorke ponosa i ocenili da su "pretnje, zastrašivanja i netolerancija prevladali dostojanstvo, toleranciju i ponos".

Tri organizacije su u zajedničkom saopštenju istakle da "svi imaju fundamentalno pravo na okupljanje i slobodu izražavanja kao i na zaštitu od diskriminacije bilo koje vrste" i da "državni organi imaju neposrednu odgovornost da garantuju efektivno ostvarivanje ovih ljudskih prava".

"Na žalost, tokom ovog vikenda, pretnje, zastrašivanja i netolerancija prevladali su dostojanstvo, toleranciju i ponos", ukazuju ove tri organizacije.

One su pozdravile to što je Skupština Srbije marta ove godine donela Zakon protiv diskriminacije.

"U tom smislu, ukazujemo na potrebu i neophodnost da ovaj ključni zakonski akt bude u potpunosti i primenjen u praksi. Takođe, iskreno se nadamo da će otkazivanje parade zapravo otvoriti vrata toliko potrebnom dijalogu o ispoljenim ekstremističkim stavovima pojedinih grupa koji su zaglušili druge", ističu ove organizacije.

Misija OEBS u Srbiji, Delegacija Evropske komisije i kancelarija SE u Beogradu pružile su "snažnu podršku državnim institucijama i civilnom društvu u njihovom nastojanju da zajedničkim naporima osiguraju da Srbija nastavi da radi na ostvarivanju principa jednakosti i nediskriminacije".

Povorka ponosa koja je trebalo da bude u nedelju u Beogradu, otkazana je pošto je policija dan ranije obavestila organizatore da iz bezbednosnih razloga ne mogu da je održe u centru grada, već na Ušću.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво