Prekid štrajka uslov za dogovor o porezu

Advokatska komora Srbije saopštila je da je predlog dogovora o paušalnom oporezivanju za 2014. godinu Ministarstva finansija prosledila na izjašnjenje upravnim odborima regionalnih komora koje do sutra u podne treba da joj dostave svoje odgovore.

Upravni odbor Advokatske komore Srbije će, posle izjašnjavanja regionalnih komora, doneti odluku o daljim koracima i obavestiti o njoj nadležna ministarstva i javnost, navodi se u informaciji objavljenoj na sajtu AKS, prenosi Tanjug.

Predlog Ministarstva finansija uslovljen je prekidom obustave rada advokata u Srbiji, a advokati osim regulisanja oporezivanja traže i izmenu javnobeležničkog sistema u Srbiji zbog čega su u štrajku gotovo dva meseca.

U ponudi koja je objavlena na sajtu AKS navodi se da se Ministarstvo finansija obavezuje da uputi vladi Predlog uredbe o dopuni Uredbe o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje advokata.

Tim predlogom bi poreskim obveznicima, kojima je povećana polazna osnovica za utvrđivanje paušalnog prihoda, paušalni prihod mogao za ovu godinu uvećati najviše do 10 odsto, u odnosu na 2013. godinu.

Takođe, obavezuju se Ministarstvo pravde i Ministarstvo finansija da po donošenju Uredbe, upute vladi Predlog zaključka kojim bi se Poreska uprava obavezala da izvrši izmenu rešenja kojima je advokatima utvrđena viša poreska obaveza od 10 odsto za 2014. godinu.

Dalje je predloženo da Ministarstvo finansija sa Ministarstvom pravde i AKS preispita normativna rešenja u cilju donošenja odgovarajućih propisa na osnovu kojih bi se poreskim advokatima utvrdila obaveza za 2015. godinu.

U poslednjem članu predloga dogovora, postavljan je uslov AKS i komora u njenom sastavu da prekinu štrajk prvog dana nakon potpisivanja dogovora, a tog dana će, kako se navodi, biti usvojena akta iz dogovora.

Na sajtu AKS, objavljena je analiza predloga koju je izvršio poreski konsultant Advokatske komore Beograd.

Beogradski advokati su letos 15 dana štrajkovali tražeći izmene poreskih rešenja za 2014. godinu, kojima je porez advokatima povećan za 40 odsto, a u nekim slučajevima i do 100 odsto.

Štrajk beogradskih advokata ponovo je počeo 10. septembra, a u celoj Srbiji 17. septembra. Pored poreza advokati traže i izmene zakona o javnom beležništvu, koje su počele da se primenjuju 1. septembra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво