Читај ми!

Štrajk advokata produžava pritvore

Zbog štrajka advokata boravak u pritvoru mnogo je duži nego što bi trebalo. Advokati tvrde da za to nisu odgovorni. Međutim, u predmetima koji se vode pred samo jednim sudom u Beogradu, u pritvoru je više od 350 osoba, od kojih većina ima pravo da traži da se brani sa slobode.

Protest advokata je zatvorio sudnice, ali i pritvorske ćelije. Zbog toga oko 60 pritvorenika u Centralnom zatvoru traži pomoć zaštitnika građana, odnosno zaštitu ljudskih prava koja su, kako navode, ugrožena zbog odlaganja suđenja.

Pred Višim sudom u Beogradu za poslednja dva meseca odloženo je 320 predmeta – pred redovnim 310 pritvorskih predmeta, a u Posebnom odeljenju za ratne zločine i organizovani kriminal – 10.

"Kada je pritvor određen zbog postojanja okolnosti da bi okrivljeni mogao da utiče na svedoke, saučesnike, prikrivače, a ta lica ne mogu da budu saslušana upravo zbog toga što branioci nisu prisutni na glavnom pretresu, u takvoj situaciji ne postoji mogućnost da se okrivljenom ukine pritvor", kaže Branislava Puzić, portparolka Višeg suda u Beogradu.

Advokati koji su u protestu, međutim, tvrde da to nije njihova krivica i da minimum procesa rada ne ugrožava ljudska prava. Podsećaju da je advokatima dozvoljeno pisanje žalbi i tvrde – odluka o pritvoru ne zavisi od advokata.

Dragoljub Đorđević, predsednik Advokatske komore Srbije, objašnjava da prisustvo advokata suđenjima na spada u redovne delatnosti minimuma procesa rada.

"Konačna odluka o pritvoru se nalazi uvek u rukama takozvanog KV veća nadležnog suda. Mi smo sa našim klijentima u kontaktu veoma često‚ posećujemo ih, odlazimo kod njih, jer to je u skladu sa minimumom rada, pripremamo ih za odbranu", kaže Đorđević.

Pojedini advokati čiji su klijenti u pritvoru, upozoravali su da minimum procesa rada tokom protesta mora da podrazumeva pritvorske predmete i predmete u kojima su oštećeni ili okrivljeni maloletnici.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво