Читај ми!

Posledice štrajka advokata

Štrajk advokata, koji traje 55 dana, ispraznio je sudnice u celoj zemlji. Broj otkazanih ročišta meri se desetinama hiljada, što je dodatni problem za već pretrpane sudove.

U poslednjih mesec i po u sudove dolaze samo građani kojima advokatsko znanje nije neophodno. U Beogradu je više od polovine svih predmeta u zemlji. Od toga je 13.500 parnica. Neka od ročišta su odložena na neodređeno vreme.

"Zasigurno, u velikom broju će doći i do preklapanja zakazanih suđenja, tako da će onda opet biti, ponovo ćemo imati period odlaganja iz tog razloga, zasigurno će biti potreban jedan vremenski period, nadam se ne mnogo dug da se vratimo na stanje u kojem smo bili", kaže Ivana Ramić, portparolka Prvog osnovnog suda u Beogradu.

U Osnovnom sudu u Užicu, međutim, kažu da velikih posledica obustave rada advokata nema.

Aleksandar Nikolić iz tog suda navodi da rade nesmetano tamo gde postoje zakonski uslovi. Odlažu se postupci gde je potrebno prisustvo advokata.

"Ali za sada, s obzirom na ovaj prekid od polovine septembra, nema većih zastoja", kaže Nikolić.

Advokati od početka ponavljaju da su svesni da protestom građanima uskraćuju prava. Veruju i da sudovi čine sve da koliko mogu nadomeste izostanke pravnika.

"S druge strane, potpuno sam siguran da to nikada i nikako ne može biti u onom obimu i u onom kvalitativnom smislu kao što bi bilo i kada su ostvareni svi uslovi, a to je onaj uslov kada građani dolaze sa izabranim braniocima", navodi advokat Dragan Popović.

Među advokatima su i oni koji ne podržavaju protest, a zbog odluke da rade komore su ih kaznile. Smatraju da je štrajk trebalo drugačije da se organizuje.

"Mora da se obezbedi minimum procesa rada, moraju da se rade pritvorski predmeti, moraju da se rade predmeti gde postoje privremene mere, predmeti u kojima su oštećeni ili okrivljeni maloletna lica", kaže advokat Vuk Ranković.

Minimum procesa rada tokom protesta koji su odredile advokatske komore predviđa podnošenje tužbi i žalbi – ukoliko bi u suprotnom stranka izgubila određena prava. Advokatima je dozvoljeno i da izlaze na drugostepene žalbene postupke u parnici i krivici.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво