Читај ми!

Arhitektonske barijere inkluziji na fakultetima

Inkluzija na fakultetima u Srbiji još nije u potpunosti zaživela, iako iz godine u godinu broj studenata sa hendikepom raste. Trenutno ih je oko 500. To je, pre svega, zbog arhitektonskih barijera, ali i nedostatka inkluzivne svesti. Slično je i na dve visokoškolske ustanove u Užicu.

Učiteljski fakultet, zbog provere govornih, muzičkih i fizičkih sposobnosti, nema upisanih, dok je na Visokoj poslovno- tehničkoj školi, u ovoj školskoj godini, svega troje studenata sa hendikepom.

Nikola Jovanović je student treće godine Visoke poslovno-tehničke škole koja se sa inkluzivnim obrazovanjem, poput većine u Srbiji, susrela tek pre nekoliko godina.

"Prihvatili su me sasvim normalno, jedino je bio presedan i za mene i za njih, što ovde nije bilo studenata sa invaliditetom pre mene", kaže student Nikola Jovanović.

Mada zakonski, za inkluzivno obrazovanje visokoškolaca svi preduslovi postoje, neretko u praksi situacija je drugačija.

"Prva barijera sa kojom se oni susreću jeste arhitektonska nedostupnost i neprilagođavanje literature koja ne postoji na fakultetima", ističe koordinatorka omladinskih inkluzivnih politika Ivana Adamović.

Izvršni direktor Udruženja studenata sa hendikepom Milan Janković objašnjava da se i stvari koje se rade i koje treba da doprinesu razvoju inkluzivnog društva nekada osećaju kao pritisak.

Mnogobrojne nedoumice, ali i nedostatak sredstava za realizaciju projekata izrade prilaznih rampi ili specijalnih liftova, najčešći su problemi efikasnije primene inkluzije na fakultetima.

"Do sada nismo uspeli da realizujemo taj projekat, nismo našli izvor finansiranja, međutim mi ne odustajemo od tog projekta", kaže v. d. direktora Visoko poslovne - tehničke škole Užice prof. Miloš Jovanović.

Do pravih, po ugledu na bogati svet rađenih, nadležni predlažu primenjiva i ne tako skupa rešenja.

"Ono što sigurno možemo da uradimo, da mnogo bolje uključimo, roditelje, da bolje uključimo studente u donošenje odluka u pravljenje novih zakona", poručuje ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić.

Uz konkretna iskustva, nadaju se, svaki rešeni problem, korak je bliže ka uspešnoj inkluziji u školama i na fakultetima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво