Читај ми!

Odbrana doktorata koja je privukla pažnju

Mi ne bitujemo, ne jestamo, ne postojimo samo za sebe nego i za druge i u drugom nalazimo svoj identitet. Ovo je deo jednog doktorata koji je odbranjen danas. Vrlo zanimljiv kandidat i tema, nešto što ne viđamo često.

Kada vidite Dejana Bodirogu i Duleta Savića na istom mestu možete steći utisak da je skup sportski. Primetite Dodika, i pomislite ''možda je politički''. Onda vidite petočlanu komisiju i vladiku koji odgovara poput studenta i verovatno se zapitate šta je toliko važno da se u amfiteatru Teološkog fakulteta okupio toliki svet.

Doktorski rad episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija privukao je mnogo visoko sveštenstvo, pa i predstavnike crkve koji su preko Atlantika.

"Tema ima dalekosežne implikacije na društvo, na odnose u društvu, dakle ona je antropološka, sociološka, ne samo teološka i filosofska kako zvuči na prvi pogled", objašnjava episkop zapadno-američki Maksim.

Relaciona ontologija Jovana Zizjulasa branjena je oko tri sata. Komisija je slušala, pitala, na koncu izašla da veća.

"Jedna važna poruka koju smo mogli da čujemo ovde, na kraju ovog svega, da uče i oni koji znaju, a tek oni koji ne znaju koliko teba da uče, moraju da shvate", ističe predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"Jedan dokaz neprekidnog usavršavanja i učenja, tako da sam uživao stvarno u svemu što sam slušao i biti u ovako odabranom društvu, među ovako velikim i učenim ljudima", kaže Dejan Bodiroga.

Mitropolit pergamski Jovan Zizjulas, čiji je rad bio tema disertacije, čuveni je filozof i član Međunarodne komisije za bogoslovski dijalog sa rimokatoličkom crkvom.

Njegova shvatanja sa pažnjom se prate na Istoku, ali i na Zapadu - u Vatikanu. Srbija sa centralnom pozicijom između dva sveta, od danas je bogatija za jedan stručan pogled na njih.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво