Читај ми!

Most Zemun - borča i zvanično Pupinov most

Na sednici Skupštine grada Beograda odlučeno je most Zemun - Borča ponese ime velikog srpskog naučnika i pronalazača Mihajla Pupina. Polemika odbornika DS-a i DSS-a o "Beogradu na vodi". Skupšina odlučila i da se poveća zakupnina poslovnog prostora u vlasništvu grada. Imenovani su i novi direktori ustanova i preduzeća.

Odbornici su jednoglasno odlučili da most Borča - Zemun dobije naziv Mihajlo Pupin, usvojivši predlog Komisije za spomenike i nazive ulica i trgova u Beogradu, javlja Tanjug.

Predsednica Komisije Jasmina Mitrović Marić rekla je da su ime mosta izabrali Beograđani u okviru kampanje koja je sprovedena uz pomoć televizije Studio B.

"Napravili smo kampanju uz pomoć Studija B u kojoj su Beograđani birali kako treba most da se zove i kako smo očekivali pobedio je Mihajlo Pupin. To je logično u godini u kojoj se proslavlja 160 godina od njegovog rođenja", rekla je Marićeva.

Šef odborničke grupe DS Balša Božović rekao je da je veoma važno da se projekti koje je u svom mandatu započela ta stranka u roku i završe.

"To je u interesu svih građana u Beogradu. Mislim da je veoma značajno da ono što čini grad Beograd podrže svi odbornici“, rekao je Božović i istakao da je Pupin Srbin koji je imao najbogatiju biografiju.

Odbornicima se obratio i Radomir Naumunov u ime DSS i rekao da je važno da velikani kao što je Pupin "koje smo iznedrili" ulaze u geografske pojmove, podsećajući da je vlada 2006. godine aerodromu dala ime po još jednom srpskom velikanu Nikoli Tesli i da će ta odbornička grupa podržati predlog.

"Ovo je svečan trenutak i svi odbornici treba da podrže ime tog mosta", kazao je Naumov.

Zoran Alimpić iz DS kritikovao je način izbora imena mosta istakavši da se ne zna ni koliko je građana glasalo za predlog da ovaj most nosi Pupinovo ime.

"Zašto se ime biralo samo elektronskim putem kad nemaju svi građani tu mogućnost i da li je bilo još predloga?", upitao je Alimpić.

Na to mu je Marićeva odgovorila da ne treba sumnjati da su građani sami izabrali ime mosta Zemun - Borča.

"Došli su nam predlozi od različitih udruženja, fondacija, građana. Nemojte sumnjati da su građani birali", rekla je ona i dodala da nisu lobirali da se taj most zove Pupinov.

Polemika odbornika o "Beogradu na vodi"

Skupština grada Beograda usvojila je i nekoliko planova generalne regulacije, a predlog regulacije ulične mreže u Starom naselju u Železniku ponovo je otvorilo polemiku između DS i DSS o projektu "Beograd na vodi".

Zoran Alimpić iz DS zatražio je od zamenika gradonačelnika Beograda Andreje Mladenovića da kaže koji je stav DSS-a o projektu "Beograd na vodi" s obzirom na to da je predsednica te partije Sanda Rašković Ivić nedavno rekla da DSS ne podržava taj projekat.

Mladenović je istakao da je ta stranka uvek na "čistini", da su deo koalicije i da su u predizbornim i izbornim planovima uvek imali uređenje Savskog amfiteatra.

Poručio je i da DSS ostaje i dalje pri tom stavu i da se nada da će početkom sledeće godine kad počne realizacija "Beograda na vodi" svi zajedno u tome učestvovati.

"Nećemo iz toga izaći", poručio je Mladenović.

Skupština grada Beograda donela je odluku i da se poveća visina zakupnina poslovnog prostora u vlasništvu grada, što je kritikovao Zoran Alimpić iz DS, poručivši da će one biti skuplje dva do tri puta te će naterati zakupce da iz njih izađu.

Prema odluci, zakupnine poslovnih prostora koji se nalaze u ekstra zoni, a u vlasništvu su Grada Beograda poskupeće za 50 odsto, rekla je sekretarka Sekretarijata za imovinsko-pravne poslove Slavica Savičić.

Savičićeva ističe i da će grad umesto dosadašnjih devet zona imati pet - četiri i jednu ekstra zonu, te da će od toga u budžetu grada sledeće godine biti ušteđeno 100 miliona dinara.

Alimpić je kritikovao to što se broj zona smanjuje istakavši da to šteti zakupciama, jer će im kirija biti veća.

"Nekima će kirija biti veća po dva tri puta. To mislim za lokale i magacine koji su razvrstani na ekstra zonu", rekao je Alimpić i dodao da je problematično to što formalno postoji želja da se poboljša atmosfera za privređivanje, a dažbine se stalno povećavaju.

Odbornici su usvojili i Odluku o izmenama odluke o uslovima i načinu raspolaganja stanovima izgrađenim prema projektu izgradnje 1.100 stanova u Beogradu, kojom se briše radni staž kao osnov za utvrđivanje reda prvenstva.

Novi direktori preduzeća i ustanova 

Odbornici Skupštine grada Beograda razrešili su i imenovali na današnjoj sednici direktore nekoliko preduzeća i ustanova čiji je osnivač grad.

Na mesto direktora Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć imenovali su dosadašnjeg v.d. Gorana Čolakovića.

Na mesto direktora Doma zdravlja "Vračar" postavljen je dosadašnji v.d. direktora te ustanove Dragan Dašić.

Ratko Vukelić razrešen je vršioca dužnosti direktora biblioteke "Dimitrije Tucović", a na njegovo mesto imenovana je Jasmina Ivanković.

Na čelo biblioteke "Milutin Bojić" postavljen je Jovica Krtinić, dosadašnji v.d. direktora te ustanove, dok je na čelo biblioteke "Vlada Aksentijević" postavljena Ivana Janošević, koja je bila v.d.

Pedagoški muzej ubuduće će voditi Božidar Zejak, umesto dosadašnjeg v.d. direktora Nemanje Antovića.

Suzana Anastasov Marković imenovana je za direktora Centra za kulturu "Sopot", koja je do sada bila v.d. te ustanove. Centar za kulturu "Grocka" umesto v.d. Bojana Milosavljevića vodiće Zorica Atić.

Na mesto v.d. direktra Centra za likovno obrazovanje imenovan je Dragan Kićović umesto dosadašnjeg v.d. Vesne Bogunović.

Na delu sednice zatvorenom za javnost odbornici su rasparavljali o civilnoj zaštiti u glavnom gradu i toku obnove Obrenovca.

Odbornik opozicione Demokratske stranke Balša Božović rekao je da je tražena zatvorena sednica, kako bi se raspravljalo o svim propustima nadležnih tokom majskih poplava, ali i kako se vodi obnova Obrenovca.

"Imamo informacije da se sa obnovom kuća stiglo do temelja, dakle da nije završeno u obećanom roku. Ljudi i dalje žive u kolektivnim centrima i čekaju na red za paštetu", rekao je Božović. 

Sledeću sednicu na kojoj će se raspravljati o rebalansu budžeta predsednik beogradskog parlamenta Nikola Nikodijević najavio je za četvrtak, 30. oktobar, nakon što se usvoji rebalans republičkog budžeta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво