Zahtev za ocenu ustavnosti Zakona o informisanju

Zaštitnik građana Saša Janković uputiće do 23. septembra Ustavnom sudu Srbije zahtev za ocenu ustavnosti više odredaba Zakona o izmenama i dopunama zakona o javnom informisanju koje se odnose na ostvariranja slobode medija i prava na svojinu.

Zahtev za ocenu ustavnosti više odredaba Zakona o izmenama i dopunama zakona o javnom informisanju koje se odnose na ostvariranja slobode medija i prava na svojinu, zaštitnik građana Saša Janković uputiće Ustavnom sudu do srede, 23. septembra.

"Analize koje su uradili stručnjaci za ustavno pravo i medije ukazuje da postoji više razloga zbog kojeg bi konačni tekst o izmenama Zakona o javnom informisanju trebalo proveriti na Ustavom sudu Srbije", rekao je Janković Beti.

Što se tiče zahteva za odlučivanje po hitnom postupku, Janković je naveo da će ukazati na sve razloge koji pokazuju da je reč o pitanju od opšteg društvenog značaja i da bi "u najmanju ruku bilo korisno da što pre odluče".

"Ali, naravno, Ustavni sud će sam odlučiti da li će to biti hitan postupak ili ne", dodao je Janković.

Vlada Srbije je 9. jula uputila Skupštini na usvajanje po hitnom postupku Zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju, a parlament je 31. avgusta izglasao Zakon.

Izmenama i dopunama znatno je pooštrena kaznena politika i uvedeno nekoliko privrednih prestupa koji mogu dovesti do zabrane i gašenja medija.

Posle oštrih protesta stručne i široke javnosti Vlada je amandmanima izmenila sopstveni predlog, ali to nije umanjilo kritike i odmah je najavljeno ispitivanje ustavnosti.

Predsednik Srbije Boris Tadić potpisao je Ukaz o zakonu istog dana kada je i usvojen, čime je praktično eliminisana mogućnost za hitnu ocenu ustavnosti tog akta.

U radnoj grupi koju je formirao zaštitnik građana bili su profesori ustavnog prava Marijana Pajvančić i Vladimir Vodinelić, medijski ekspert Rade Veljanovski i advokat Slobodan Kremenjak.

Iz Ustavnog suda, u koji su već stigla dva zahteva za ocenu ustavnosti spornog zakona, ranije je najavljeno da će ocenjivanje ustavnosti biti u redovnoj proceduri, a ne po hitnom postupku.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара