Читај ми!

Sindikati prosvetara u štrajku

Nezadovoljni najavom smanjenja plata u okviru vladinih mera štednje, četiri najveća sindikata prosvete protestovala u Beogradu. Prema podacima resornog ministarstva, u Srbiji ne radi 25 odsto škola.

Pripadnici četiri najveća sindikata prosvete protestovali su na Trgu Nikole Pašića i još jednom pozvali Vladu i ministra Srđana Verbića da im ne smanjuju plate u okviru vladinih mera štednje.

Na protestu ispred Doma sindikata, predsednik Granskog sindikata prosvete "Nezavisnost" Tomislav Živanović zahvalio se okupljenima koji su došli da poruče vlasti da je "prosveta u katastrofalnom stanju" i da prosvetni radnik nije više radnik nego "prosvetni jadnik", prenosi Tanjug.

Branislav Pavlović iz Sindikata obrazovanja Srbije rekao je da je Evropska konferencija sindikata uputila pismo premijeru Aleksandru Vučiću i ministrima finansija i prosvete, Dušanu Vujoviću i Srđanu Verbiću, u kome traže da se prosveta izuzme iz smanjenja plata.

"Mi ćemo sledeće nedelje doneti odluku o nastavku aktivnosti. U opciji je štrajk s totalnom obustavom rada. Pretpostavljam da ćemo doneti odluku o skraćenim časovima" kaže Pavlović. 

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Dragan Matijević izjavio je da je od jutros više od 1.000 škola u Srbiji delimično ili potpuno obustavilo rad. 

"Prema podacima Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije od deset časova, u štrajku je 435 škola od čega je 330 potpuno obustavilo rad a 105 škola radi sa minimumom procesa rada. Od ostalih sindikata imamo potvrdu da je odziv na obustavu rada dobar pa računamo da preko 1.000 škola širom Srbije učestvuje u štrajku", rekao je Matijević za agenciju Beta

Od oko 1.760 škola u Srbiji, u potpunoj obustavi rada je 435 ustanova, 25 odsto, a 75 procenata radi, uključujući i 304 škole koje rade skraćeno, 30 minuta, rekao je pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić i objasnio da izgubljeni časovi moraju biti nadoknađeni. 

Kako je precizirao Kostić, o broju škola koje su potpuno obustavile rad, Ministarstvo je dobilo podatke od školskih uprava.

U Pomoravskom okrugu, od 52 osnovne i srednje škole potupuna obustava rada je u šest škola, a sadam škola rade skraćeno, rekao je za Tanjug načelnik Školske uprave za taj okrug Života Staračević.

Od 54 osnovne i srednje škole u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu, u samo tri su bili skraćeni časovi, objavio je novopazarski Radio Sto plus.

Sindikati tvrde da časova nije bilo u 807 škola, a da je u 288 skraćena nastava.

U pojedinim školama gde nastavnici nisu članovi sindikata nastava se normalno odvijala. Bilo je i slučajeva da u istoj školi protestuju na različite načine.

Direktor Hemijsko-medicinske škole iz Vršca Voja Stojanović kaže da škola radi, da se zvoni 45 minuta, ali da ima slučajeva da se izlazi nakon 30 minuta.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво