Vojni rezervisti štrajkuju glađu

Šestorica vojnih rezervisti nekadašnje Treće armijske oblasti štrajkuje glađu ispred zgrade Vlade Srbije zbog neispunjavanja njihovog zahteva za isplatu razlika u ratnim dnevnicama za period proveden na Kosovu i Metohiji 1999. godine.

Štrajk glađu trajaće dok im se ne isplati razlika u ratnim dnevnicama za vreme provedeno na Kosovu i Metohiji tokom NATO intervencije 1999. godine. Ostali rezervesti, koji su od jutros protestovali u Nemanjinoj ulici, vratiće se kući kako bi, kako je kazao predstavnik leskovačkih rezervista Dušan Nikolić, organizovali novi, masovni dolazak rezervista u Beograd.

Nikolić je podsetio da su rezervisti nezadovoljni jer su iz Ministarstva rada i socijalne politike obavešteni da je premijer Mirko Cvetković lično sklonio predmet sa njihovim zahtevom, radi konsultacije u nadležnim ministarstvima, iako je ranije obećao da će njihov zahtev biti ispunjen do sredine septembra.

Rezervisti koji započinju štrajk glađu apelovali su na Crveni krst da im se obezbedi toalet.

Na pitanje da li će štrajkači uzimati makar tečnost, Nikolić je rekao da će se o tome naknadno dogovoriti.

Ranije danas, rezervisti su Vladi predali dopis u kome zahevaju da se o njihovom zahtevu raspravlja na današnjoj sednici.

"Ovde nisu u pitanju dnevnice nego ustavna neravnopravnost i nejednakost sa ostalim borcima budući da se mi tretiramo kao građani drugog reda", naveli su rezervisti u pismu Vladi.

Naime, toplički rezervisti su od prethodne vlade dobili na ime socijalne pomoći, a povodom zahteva za isplatu razlika u ratnim dnevnicama po 200.000 dinara u proseku, što im je isplaćeno u šest rata.

Talas protesta sa zahtevom za isplatu razlika u ratnim dnevnicama pokrenut je u leto prošle godine kada su toplički rezervisti došli do saznanja da su pojedini njihovi saborci te iznose od države naplatili putem suda zahvaljujući, kako su tvrdili, njihovim bliskim vezama sa ljudima na lokalnoj vlasti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво