Читај ми!

Vojna parada – Korak pobednika

Povodom 70 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, održana je vojna parada "Korak pobednika".

17.35 – Uz zvuke "Marša na Drinu" završena vojna parada "Korak pobednika". Predsednici Tomislav Nikolić i Vladimir Putin napustili svečanu binu.

(Ovde možete pogledati celokupan snimak parade "Korak pobednika")

17.20 – Nastupila ruska akrobatska grupa "Striži".

17.00 – Pored svečane bine defilovali su pešadijski, vazduhoplovni i mehanizovani ešaloni i Rečna flotila Vojske Srbije.

16.45 – Garda Vojske Srbije izvela egzercir za goste i posmatrače parade.

16.30 – Počeo svečani defile Vojske Srbije i desant padobranaca.

16.25 – Posle srpskog predsednika, javnosti se obratio predsednik Ruske Federacije Vladimir Vladimirovič Putin. Ovde možete pročitati njihove govore

16.15 – Građanima se obratio predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić. 

16.10 – Intoniranjem koračnice "Marš na Drinu" i počasnom paljbom artiljerije Vojske Srbije u Beogradu, počela vojna parada "Korak pobednika".

Program je počeo svečanom artiljerijskom paljbom, nakon čega se predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić obratio okupljenima.

Građanima Srbije obratio se i predsednik Ruske Federacije Vladimir Vladimirovič Putin. Ceremoniji je prisustvovao i premijer Srbije Aleksandar Vučić, kao i mnogi zvaničnici dve zemlje i predstavnici diplomatskog kora.

Program je nastavljen desantom 30 padobranaca, u širem rejonu spomenika "Večna vatra", između Bulevara Nikole Tesle i Dunava. Sa državnom i zastavom Vojske Srbije precizno su, iako po kiši, sleteli u blizini spomenika, praćeni aplauzima brojnih građana.

Usledio je svečani defile Vojske Srbije, sa načelnikom Generalštaba VS, generalom Ljubišom Dikovićem na čelu.

Ispred Palate Srbije predstavile su se pešadijske i tenkovske jedinice Vojske Srbije, dok su na Dunavu, pripadnici Rečne flotile pokazali svoje umeće.

Na paradi je učestvovalo oko 4.500 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Angažovano je više od 300 različitih pokretnih sredstava naoružanja i vojne opreme različite namene.

Uz motorna i borbena vozila, tenkove, različito artiljerijsko oružje i oružje za podršku Kopnenoj vojsci, prikazana su i protivoklopna sredstva, sredstva specijalne namene za elektronska izviđanja, avioni, helikopteri.

Predstavljeni su samohodni višecevni lanser raketa "oganj", top haubica "nora", tenkovi M-84, raketni sistemi "neva" i "kub", protivavionski topovi "bofors", ali i nova sredstva naoružanja, koja će tek biti uvedena u naoružanje Vojske Srbije, poput besplotnih letelica.

U sastavu vazduhoplovnog ešalona nalazile su se letelica Vojske Srbije – helikopteri tipa "gazela", M-8 i M-17, lovačko-bombarderska avijacija – avioni "mig 21" i "mig 29", kao i avioni "orao" "galeb" i transportni avion An-26. 

Piloti aviona i helikoptera Vojske Srbije priredili su svojevrsni defile u vazduhu, uz demonstriranje visokog umeća. Uprkos kiši koja je padala sve vreme, i ostale jedinice, uključujući i pripadnike Garde Vojske Srbije, koja je izvela počasni egzercir, prikazale su visok nivo obučenosti.

Posetiocima su prikazane i zastave jedinica koje su učestvovale u oslobođenju Beograda u Drugom svetskom ratu, pukovske zastave iz Prvog svetskog rata i aktuelne zastave jedinica Vojske Srbije. 

U sastavu ešalona Rečne flotile, koja je izvela defile po Dunavu, bili su brodovi, desantno-jurišni čamci, minolovci, brod za posebne namene "Kozara", patrolni čamci i rečni brod posebne namene "36 Šabac", u čijem prikazanom umeću su uživali posmatrači sa Kalemegdana.

Parada se završila letom ruske akro-grupe "Striži", čiji su piloti u avionima "mig 29" prikazali akrobatsko umeće u vazduhu nad Beogradom.

Piloti četiri aviona prikazali su vrhunske sposobnosti, kreirajući razne formacije u vazduhu što je oduševilo građane, isto kao i samostalni let na petom avionu "Striži".

Veliki broj građana iz čitave Srbije okupio se duž Bulevara Nikole Tesle i na Kalemegdanu, odakle je najbolji pogled na defile brodova Rečne flotile i letački program.

Među zvaničnicima na vojnoj paradi bili su i predsednica parlamenta Maja Gojković, ministri u Vladi Srbije, bivši predsednik Srbije Milan Milutinović, premijer nekadašnje SRJ Momir Bulatović.

Tu su bili i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, crkveni velikodostojnici, gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Vojna parada "Korak pobednika" je, posle 29 godina, održana kod Palate Srbije i na Dunavu.

Paradu su organizovali Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije na osnovu odluke predsednika Republike. Komandant je, po naređenju ministra odbrane, bio načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković.