Читај ми!

Dodeljene Pupinove nagrade

Uručenjem nagrada pronalazačima, profesorima, studentima i đacima u Idvoru, rodnom mestu Mihajla Pupina, obeleženo je 160 godina naučnikovog rođenja. Dodeljuje ih fondacija "Mladen Selak" koja obnavlja Pupinov fond uz podršku SANU, Saveza pronalazača i drugih organizacija.

U Domu Mihajla Pupina akademici, profesori, studenti i đaci okupili su se oko dela naučnika i osnivača najvećeg udruženja elektroinženjera i nastave elektrotehnike u svetu, ujedno i oca modernih, digitalnih telekomunikacija i počasnog doktora 18 univerziteta.

"Ja sam počeo da shvatam šta nam Pupin znači na naučnom skupu u Novom Sadu 1979 godine. Moram da priznam da iako sam završio i dobar fakultet i srednju školu nisam od mojih nastavnika mnogo čuo o njemu", ističe akademik Dragoljub Živojinović, dobitnik Pupinove medalje.

Iako je Marku prioritet matematika, našao je vremena da napiše scenario za film o Pupinu.

"Mihajlu Pupinu se malo priča. Najmanje što možemo mi iz Pančeva da uradimo je da napravimo film o Pupinu, pa makar on bio i od 20 minuta", kaže Marko Vujinović iz Matematičke gimnazije.

Nagrađeni su i najbolji polaznici letnje škole i pobednici republičkih takmičenja iz matematike i fizike.

"Nauka je definitivno ono čime ću se baviti u životu ne znam samo još na koju stranu da krenem", kaže Mihajlo Đorđević osvajač trećeg mesta na takmičenju iz fizike.

Nikola Bulatović osvajač prvog mesta iz matematike ističe da je ovo priznanje znak da trud nije uzaludan.

Predsednik Odbora za obeležavanje Pupinovog jubileja Branko Kovačević kaže da je ovo lepa poruka mladima da im Pupin bude uzor i da im to bude obrazac kako treba da planiraju svoju budućnost. "Međutim, mislim da većina omladine ne misli tako", ddoaje Kovačević.

Uz medalje, nagrađenima je pripala i knjiga "Sa pašnjaka do naučenjaka", za koju je Pupin dobio Pulicerovu nagradu i koja je nekoliko decenija bila obavezna literatura u Americi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи