Читај ми!

Sindikat: Ne optuživati žandarme pre istrage

Policijski sindikat Srbije zatražio je da se do kraja obavi istraga incidenta u kom su učestvovali pripadnici Žandarmerije i brat premijera Andrej Vučić, bez prejudiciranja odgovornosti. Međunarodni institut za bezbednost zatražio da se hitno spreči divljanje Žandarmerije.

Ne može se odmah krivica prebacivati na Žandarmeriju, a da istraga još nije gotova - saopštio je Policijski sindikat Srbije (PSS) i istakao da su informacije koje se pojavljuju u javnosti delimične i nepotpune.

"Ukoliko je bilo prekoračenja ovlašćenja, to će utvrditi istraga i tu podržavamo nameru ministra Nebojše Stefanovića, da se do kraja otkrije istina", navodi se u saopštenju sindikata.

PSS je apelovao da se svi u javnosti uzdrže od komentarisanja slučaja, kako se ne bi uticalo na buduće odluke.

I Nezavisni policijski sindikat Srbije u odvojenom saopštenju traži da se utvrde sve okolnosti koje su dovele do tužnog događaja u kojem su Andrej Vučić i njegova pratnja povređeni, kao i da se rasvetle sve činjenice.

Navodi se i da su pripadnici Žandarmerije iz Niša savesni pripadnici policije koji nisu bežali od obaveza i zadataka, te da je tako bilo i u slučaju Parade.

Istovremeno, Međunarodni institut za bezbednost osudio je preteranu upotrebu sile pripadnika Žandarmerije prema bratu premijera i njegovom obezbeđenju - pripadnicima Vojske Srbije, prenosi Tanjug.

Do sada objavljeni iskazi učesnika, svedoka, kao i video snimak celog događaja, nedvosmisleno ukazuju na potrebu veoma temeljne istrage, u kojoj ne sme biti zaštićenih, navodi se u saopštenju tog instituta.

Dodaje se da ministar policije mora odmah da suspenduje do pokretanja krivičnog postupka odgovorne za ovaj incident, a njihove neposredne starešine da smeni.

Svuda u svetu bi prebijanje bliskog rođaka premijera od strane policije imalo prvorazredni značaj i kada je reč o istrazi i kada je reč o zainteresovanosti javnosti, ocenio je Međunarodni institut za bezbednost.

Premijerovog brata Andreja Vučića i dvojicu pratilaca premijera pretukli su u u nedelju u centru Beograda pripadnici niškog odreda Žandarmerije.

Pojedini mediji objavili su da je do incidenta došlo kada Vučić i obezbeđenje nisu želeli da se legitimišu na poziv policije koja je obezbeđivala grad tokom Parade ponosa.

Premijer Vučić je odbacio te navode i kazao da je njegov brat pokazao ličnu kartu policajcima.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво