Читај ми!

"Legitimacije povod za prebijanje"

Brat premijera Srbije Andrej Vučić demantovao je navode medija da su pripadnici Žandarmerije u nedelju brutalno pretukli njega i dvojicu pripadnika premijerovog obezbeđenja – zato što su odbili da se legitimišu. Premijer Vučić kaže da postoji snimak na kojem se vidi da se njegov brat legitimisao. Kada se istraga završi, pružićemo javnosti sve činjenice, rekao je Nebojša Stefanović. U niškom odredu suspendovana petorica žandarma.

Andrej Vučić je, u izjavi dostavljenoj Tanjugu, rekao da su i on i njegovi pratioci uredno pokazali legitimacije i da su upravo legitimacije bile povod njihovog brutalnog prebijanja.

Uveren je da meta neistinitih navoda Blica nije on, već njegov brat, "sa ciljem da porodicu Vučić, ne prvi put, stave na stub srama".

Andrej Vučić je naveo da se nikada u svom životu nije obraćao javnosti, a ne bi to učinio ni danas da nije iritiran neistinama koje je objavio dnevni list Blic o razlozima prebijanja.

U izjavi on dalje navodi:

"Naime, 'Blic' je, kako kažu, saznao da je razlog sukoba bio taj što smo mi odbili da se legitimišemo. Sve to su, navodno, čuli od stanara okolnih zgrada. Želim jasno i nedvosmisleno da kažem da je reč o notornoj laži. Naime, nas četvorica smo išli ka stanu mojih roditelja u Krunskoj ulici, i bili zaustavljeni od jedinice Žandarmerije koja nas je uredno legitimisala i mislim da problem i nastaje zbog naših legitimacija, a ne zbog toga što smo bilo kome, bilo šta uradili, ili nismo postupili po njihovom naređenju.

Nijednog trenutka, iako znam da se to ne uklapa u kliše 'Blica', nismo pokušali da odgovorimo na brutalno iživljavanje pripadnika Žandarmerije, a službena legitimacija Saše Jovanovića vidi se sve vreme u njegovoj ruci, čak i u trenucima svirepog premlaćivanja. Takođe, videli ste samo manji i bezazleniji deo našeg prebijanja.

Uzgred, nisam rekao da odustajem od pridruživanja krivičnom gonjenju pripadnika Žandarmerije zato što postoji bilo kakva moja krivica, već zato što razumem težinu njihovog posla i nervozu zbog čuvanja onih koje nisu bili radi da obezbeđuju.

Takođe, ne tražim od 'Blica' ni sažaljenje ni milost, ne smeta mi čak ni zluradost mnogih, ali mi smeta laž i protiv nje ću se boriti, svim zakonskim sredstvima.

Znam i da slučajno nisam Vučić, već brat Bojana Pajtića ili Borka Stefanovića, da biste tražili smenu moga brata, kako često govorite, autokrate, a nevladin sektor bi zahtevao i vanrednu sednicu Evropske komisije i Saveta bezbednosti UN, ne bi li ocrnili Srbiju. Kriv sam što sam Aleksandrov brat, a on je kriv valjda uvek i za sve.

Meni ni vaša pomoć, ni pomoć nevladinog sektora, ni podrška onih koji su paradirali u nedelju nije potrebna. Za mene neki Davenport neće biti zainteresovan, a i ne treba. Volim Srbiju i verujem u njene institucije. Sve što se desilo bilo je greška pojedinaca i, nadam se, ništa više.

Na kraju, ako smem, dodao bih još nekoliko stvari. Znam ja da meta 'Blica' nisam bio ja, već moj brat. Nisu nikakvi stanari njima govorili o legitimisanju, jer svi očevici u istrazi su već potvrdili da smo legitimacije uredno pokazali.

Bilo im je važno da našu porodicu, ne prvi put, stave na stub srama.

Hoću i to da kažem, nisam se branio od žandarma, ne zato što sam slab, ne zato što sam se uplašio, već zato što su to predstavnici države. Nisam branio sebe, ali vam obećavam da ću svoga brata da branim, ne samo zato što ga volim već i zato što ne trpi nepravdu i laž čopora koji bi uvek da rastrgne one koji su bolji od njih."

Komandant Žandarmerije Milenko Božović potvrdio je za list Danas da su u niškom odredu Žandarmerije suspendovana petorica žandarma koji su učestvovali u intervenciji u kojoj je pretučen Andrej Vučić.

Premijer: Andrej se legitimisao

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je, na konferenciji za novinare, rekao da je njegov brat pokazao legitimaciju pripadnicima Žandarmerije koji su ga pretukli, te da je to prebijanje počelo dok je držao ličnu kartu u ruci, o čemu postoji snimak.

"Imamo snimak na kome se vidi da su dali legitimacije, ali o tome više neću da govorim. Naravno da sam objektivan, a žao mi je što se mnogi raduju nečijoj nesreći a da to neko ničim nije zaslužio", rekao je Vučić.

Ponovio je da su se njegov brat i oni koji su bili u njegovoj pratnji legitimisali i da su svi očevici već potvrdili da su to videli.

"Ali ja o tome više neću reći ni reč. Pretpostavljam da ćete sa oduševljenjem pozdraviti i činjenicu da su još neki policajci rekli da je trebalo da ih ubiju i to javno saopštili, ali ćete reći da sam za to kriv ja ili moj brat pošto je nekada za nekog Počuču, koji je tražio da neko bude prebijen, bio tražen zatvor, a ovi treba valjda da dobiju nagradu", rekao je Vučić.

"Mržnju prema meni ne morate da širite na mržnju prema mojoj porodici", naveo je Vučić i dodao da tu misli na one koji su "lažima pokušali da dezinformišu javnost".

Premijer je rekao da je prebijanje njegovog brata Andreja počelo dok je držao ličnu kartu u ruci, kao i da je njegov brat išao kod roditelja koji žive u blizini.

"Žao mi je što ne možete da verujete, ne uklapa se u kliše. Trebalo je da neki drugi budu prebijeni pa da se traži sednica SB UN ili nešto drugo, kako je to moj brat napisao u pismu. Ali desilo se, nažalost, opet mojoj porodici i možda je tako i bolje nego da se desi nekom drugom", naveo je Vučić.

Istakao je da neće dokazivati bilo šta bilo kome, već da će to raditi nadležni državni organi.

"Naravno da su ljudi iz obezbeđenja koji nisu ni uzvratili, bili naoružani. To pokazuje njihovu svest da nisu želeli da upotrebe oružje protiv državnih organa", rekao je Vučić.

Naveo je da su oni bili svesni i odgovorni i da, iako su trpeli jezive batine, ni na koji način nisu uzvratili Žandarmeriji.

"Još jedanput, izvinite što se taj Andrej prezivao Vučić", rekao je premijer.

Ministar odbrane Bratislav Gašić rekao je da Vojna policija i Vojnobezbednosna agencija rade na rasvetljavanju incidenta u kojem je brat premijera Aleksandra Vučića pretučen tokom održavanja Parade ponosa u Beogradu.

Bratislav Gašić je novinarima rekao i da su pripadnici Kobri, koji su u tom trenutku bili sa Andrejem Vučićem, obezbeđenje premijera Srbije i da su mu samo pravili društvo, prenosi Beta.

"Vojna policija i Vojnobezbednosna agencija rade na raščišćavanju tog nemilog događaja i dok je istraga u toku ne želim o tome da dajem informacije", rekao je Gašić.

Dodao je da su Kobre, koje su bile u pratnji brata srpskog premijera, zapravo obezbeđenje Aleksandra Vučića.

"To je obezbeđenje premijera Srbije koje je sa Andrejem pošlo do kuće premijerovog oca i majke, ne kao obezbeđenje već kao pratnja, da ne bi zbog te situacije prekjuče (Parade ponosa) došlo do toga (incidenta), a došlo je", rekao je Gašić.

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво