Читај ми!

Preminuo Vuk Bojović

Dugogodišnji direktor Beogradskog zoološkog vrta i vajar Vuk Bojović preminuo je jutros u 74. godini.

Vuk Bojović je rođen je u Pljevljima u Crnoj Gori, 1940. godine. Diplomirao je i magistrirao vajarski odsek Fakulteta likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Radio je kao slobodan likovni umetnik, autor je oko 30 bisti, među kojima i nekoliko narodnih heroja.

U periodu 1982–1986. bio je direktor Više trgovačke škole u Beogradu.

Poslednjih 28 godina bio je na čelu Zoo-vrta, koji je njegovim radom i zalaganjem prerastao u pravu oazu životinjskog carstva, sa preko dve hiljade životinja, gde rado dolaze i deca i odrasli.

U tom periodu beogradsko "životinjsko carstvo" bilo je obogaćeno sa više od 2.500 životinja.

Objavio je knjige Priče iz zoo-vrta (1995), Priče iz zoo-vrta 1 (2005), Priče iz zoo-vrta 2 (2007) i Beogradski zoološki vrt (2010). Koautor je knjige Kroz Beogradski zoološki vrt (2005).

Bojoviću je 2011. godine uručen sertifikat o standardu ISO 9001, kao dokaz kvaliteta rada beogradskog zoo-vrta, koji ima malo koja ustanova tog tipa u svetu.

Autor je i velikog broja novinskih članaka o životinjama i njihovim navikama.

Učestvovao je u brojnim radijskim i televizijskim emisijama. Bio je voditelj noćnog programa Radija S (1995–1996), kao i autor i voditelj emisija Art televizije: Art zoologija (1996–1999, 164 emisije) i Art boemija (od 1999. godine, više od 700 emisija).

Beo zoo vrt je saopštio da "vrt dobre nade ostao bez čoveka koji mu je 28 godina davao i dobrotu i nadu".

Oni navode da je Bojovićev životni put poznat građanima Beograda, posetiocima zoološkog vrta iz svih krajeva Srbije i sveta, kao i celokupnoj javnosti i da je pre skoro tri decenije "jedan vajar, rođen u lepotama Žablja, ljubav prema umetnosti dopunio ljubavlju prema životinjskom svetu i arhitekturi".

Број коментара 47

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво