Читај ми!

Otvoren "Makiš 2"

Fabrika pijaće vode "Makiš 2" zvanično je otvorena i puštena u probni rad koji će trajati 30 do 60 dana, posle čega počinje redovna eksploatacija i rekonstrukcija "Makiša 1".

Puštanjem u rad "Makiša 2" grad Beograd dugoročno rešava snabdevanje pijaćom vodom, a sa rekonstrukcijom "Makiša 1" tokom sledeće godine grad će resiti snabdevanje pijaćom vodom za narednih 20 godina.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, koji je svečano pustio u rad pogon, rekao je da je to tek početak velikog investicionog ciklusa za Beogradski vodovod, jer treba priključiti građane koji još nisu priključeni na vodovodnu mrežu, prenosi Tanjug.

"Prioritet ove gradske vlasti biće da se završi priključenje na vodovodnu i kanalizacionu mrežu tamo gde to nedostaje", istakao je Mali, podsećajući da skoro trećina građana Beograda nema kanalizaciju.

Mali je podsetio i da su predstavnici gradske vlasti početkom januara posetili "Makiš 2" i postavili cilj da on bude otvoren početkom septembra, što je i ostvareno.

"Obećanje smo ispunili sada i tako ćemo raditi i funkcionisati i u narednom periodu. Davaćemo obećanja i ciljeve i njih ćemo ostvarivati", poručio je Mali.

Vršilac dužnosti direktora "Beogradskog vodovoda i kanalizicije" Svetozar Veselinović rekao je da fabrika Makiš 2 ima najsavremeniju opremu kao i opremu za uv zračenje.

"Potrebna je najsavremenija oprema, jer Sava nije kao pre 20, 30 godina, već je sada međunarodna reka i mi na to moramo da odgovorimo", naveo je Veselinović.

Dodao je da će i voda u "Makišu 1" biti tretirana najsavremenijom tehnologijom ističući da će Beograd sa Obrenovcem, Lazarevcem, Sopotom i Grockom biti kompletno snabdeven vodom.

"Imaćemo sigurno i bezbedno vodosnabdevanje", naglasio je Veselinović i takođe rekao da počinje rekonstrukcija "Makiša 1".

Veselinović je najavio akciju "Beogradskog vodovoda" kojom će animirati građane, da bi oni koji ne plaćaju vodu trebalo to da učine, jer da bi se sistem održavao i na duže staze radio voda mora da se plaća.

Prema njegovim rečima, radi na tome da "Beogradski vodovod" postane regionalni kao i da grad ima kapacitete da uputi vodu ka Vojvodini.

"Vodovod će imati sigurno snabdevanje i može još da se razvija, da Beogarad bude snabdeven pitkom i kvalitetnom vodom", poručio je Veselinović.

Otvaranju fabrike prisustvovali su gradski menadžer Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović, predsednik skupštine grada Nikola Nikodijević, zamenici ambasadora Slovenije i Izraela.

Fabrika vode "Makiš" je najveće, najmodernije i najsloženije postrojenje za preradu vode u sistemu "Beogradskog vodovoda".

Prvi objekat tog kompleksa kapaciteta 2.000 litara u sekundi počeo je sa radom 1987. godine.

U cilju dugoročnog rešavanja snabdevanja vodom Beograda i okoline grad je sklopio sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj ugovor za finansiranje i izgradnju pogona za preradu vode "Makiš 2" u iznosu od 20 miliona evra, a isto toliko izdvojeno je i iz gradskog budžeta.

Za realizaciju projekta zaključena su dva ugovora - jedan sa izraelskom a drugi sa slovenačkom firmom.

Radovi na izgradnji počeli su 23. juna 2008. godine. Projektovani kapacitet "Makiša 2" je dva kubna metra vode u sekundi, a pogon je povezan sa postrojenjima "Makiš 1" i "Jezero" u jedinstveni sistem čiji je ukupni kapacitet pet kubika u sekundi.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво