Читај ми!

Cerska bitka ponos Srbije

Centralna državna ceremonija obeležavanja 100. godišnjice Cerske bitke održana u spomen-kompleksu u Tekerišu kod Loznice. Ovde je Srbija našla svoj ponos i stekla svoje ime, na mestu gde smo i mi nastali, braneći sebe, svoju slobodu i svoju zemlju, poručio je premijer Vučić obraćajući se prisutnima.

Kraj spomenika junacima Cerske bitke u Tekerišu položeni su lovorovi venci i odate najviše državne i vojne počasti, a predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić obratio se prisutnima.

Vučić je rekao da je na Ceru, tamo gde je srpska vojska ostvarila prvu pobedu u Prvom svetskom ratu, srpski narod postao slobodna i poštovanja vredna nacija.

"Ovde je Srbija našla svoj ponos i stekla svoje ime, na mestu gde smo i mi nastali, braneći sebe, svoju slobodu, braneći svoju zemlju", poručio je premijer.

Prema njegovim rečima, tada su u Srbiju verovali svi koji su verovali u slobodu. Za takvu Srbiju su se, ističe, borili i Česi i Slovaci, i mnogi drugi. 

Iz te vere i požrtvovanosti, ističe premijer, nastala je država u kojoj savremeno pokoljenje ima obavezu da gradi ono što je nastalo na žrtvi predaka.

"Iz tog sna imamo dužnost da na isti način radimo za Srbiju, dužnost da sa istom verom sa kojom su oni ginuli za Srbiju, mi za Srbiju živimo, dužnost da ne dozvolimo da na ovom tlu nikne bilo kakva tvorevina osim naše lepe Srbije", poručio je Vučić.

Premijer je naglasio da je vreme da od zemlje za koju je vredelo umreti napravimo zemlju za koju vredi živeti.

"Ime za koje se ginulo, za koje smo pobedili mora ponovo da postane naš cilj, san i zavet. Zato moramo da obećamo precima da ćemo ostvariti njihov san i da nam neće biti teško da živimo i radimo za našu Srbiju, da je podignemo i izgradimo, i vratimo je tamo gde joj je mesto", rekao je Vučić.  

"To je naš glavni posao i hajde da ga uradimo. Sto godina je prošlo i sad je pravo vreme. Ubeđen da možemo, nemam šta drugo da vam kažem osim dve reči i tražim da je ponavljate sa istom verom koju su imali oni nad čijim kostima danas stojimo: Živela Srbija", rekao je premijer.

Ističe da je vreme da zemlji ponovo damo "bar deo onoga što su joj dali oni koji su joj dali sve".

"Vreme je da prestanemo da kukamo i da se žalimo, da se potrudimo za našu Srbiju. Vreme je za našu žrtvu i naš napor", poručio je Vučić. 

"Srbija će nastaviti da pobeđuje" 

Premijer Vučić je zahvalio austrijskom ambasadoru "što je pokazao koliko je veliki njegov narod" i što je došao u Tekeriš, i dodao da je Srbija počela da slavi svoje pobede.

"Mnogo smo vremena potrošili na pogrešne odluke, režime i ratove, ali vratili smo se i spremni smo da osvojimo svoj Tekeriš i Cer. Srbija će nastaviti da slavi svoje pobede i nastaviće da pobeđuje u budućnosti. Živela Srbija! Do konačne pobede", naglasio je Vučić.

Kako je objasnio, Srbija danas, kao i u Prvom svetskom ratu, pripada Evropi, ali ne okreće leđa ni Rusima, koje su, kako je rekao, svi zaboravili i protiv kojih su svi danas.

"Mi smo na evropskom putu, ali leđa Srbin prijatelju u nevolji nikad nije okretao", poručio je Vučić.

Premijer Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik prethodno su položili lovorov venac na Spomenik palim vojnicima, a potom su se upisali u spomen-knjigu.

To su učinili i izaslanici predsednika Srbije, ministar odbrane, načelnik Generalštaba Vojske Srbije i članovi dilomatskog kora.

Poštu srpskim junacima odao je i gradonačelnik Beograda Siniša Mali. Mali je novinarima rekao da je to još jedna prilika da se setimo svih koji su poginuli u Prvom svetskom ratu.

Početak ceremonije oglasio je trubač Reprezentativnog orkestra Garde Vojske Srbije, a verski obred služio je patrijarh srpski Irinej.

Državnoj ceremoniji prisustvovali su brojni ministri, članovi diplomatskog kora i predstavnici Vojske Srbije, Srpke pravoslavne crkve i lokalnih vlasti.

U organizaciji Ministarstva odbrane i Vojske Srbije prikazuje se i dokumentarni film sa otvaranja Spomenika cerskim junacima, a priređena je i muzejska postavka. 

Organizator svečanosti je Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i Vlada Republike Srbije. 

Srpska vojska porazila je u avgustu 1914. godine, pod komandom generala Stepe Stepanovića, daleko nadmoćniju austrougarsku vojsku izazvavši šok i nevericu u Beču i Berlinu, ali i oduševljenje među saveznicima.

Širom Evrope, tada se proneo glas da je "malena" Srbija uspela da porazi austrougarske trupe, što je povećalo ugled naše zemlje.

Teško iscrpljena u balkanskim ratovima, protiv Turske i Bugarske, koje je uspešno dobila po cenu velikih žrtava, izmorena i nekonsolidovana mala Srbija je napadnuta od Austrougarske s neskrivenom namerom da bude potpuno uništena.

Udarni deo Cerske bitke odigrao se u noći 15. na 16. avgusta 1914. godine, a bitka je okončana kao prva velika saveznička pobeda u Prvom svetskom ratu, koju je izvojevala srpska vojska.

Usledilo je povlačenje 21. Austrougarske divizije, potom Osmog korpusa, da bi u krajnjem Peta armija austrougarske vojske odstupila nazad preko Drine.

Kada je cerska operacija okončana 24. avgusta, od oko 200.000 austrougarskih vojnika, koliko je provalilo u Srbiju, u njoj nije ostao nijedan, izuzev 4.500 zarobljenika.

Tokom krvavih borbi, gubici austrougarskih trupa dostigli su 27.000, dok je iz stroja izbačeno oko 16.500 srpskih vojnika, od čega 2.107 poginulih.

Gonjenjem neprijatelja do Drine i završnim borbama kod Šapca, 21–24. avgusta 1914. godine, okončana je cerska operacija.

Kao posledica uspešnog komandovanja i odlučne pobede, general Stepa Stepanović dobio je čin vojvode.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво