Vlada: Osigurati bezbednost Povorke ponosa

Vlada pozvala građane da ne narušavaju red i mir tokom skupa i saopštila da državni organi treba da obezbede slobodno ispoljavanje jednakosti i različitosti. Dragan Marković Palma protiv skupa.

Najavljena Povorka ponosa pod sloganom "Vreme je za ravnopravnost" ipak će biti odžana u nedelju 20. septembra. saopštili su organizatori tog skupa.

Vlada Srbije je, povodom najavljene Povorke ponosa konstatovala da državni organi treba da obezbede slobodno ispoljavanje jednakosti i različitosti.

"Srbija je demokratska država sa visokim standardima ljudskih prava i pravo svakog građanina je da izražava svoje ustavne slobode", rečeno je na sednici Vlade Srbije.

Vlada je pozvala sve građane da poštujući Ustav i demokratske vrednosti ne narušavaju red i mir i da ne ugrožavaju bezbednost.

Državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava Marko Karadžić rekao je da se nada da će policija uraditi posao kako treba.

"Ne postoji nijedna zemlja na svetu koja ne može da izađe na kraj sa huliganima čija se imena znaju. Nema šta da se tu priča, onaj ko preti to će se tretirati kao krivično delo", rekao je Karadžić.

S druge strane, pojedini političari u Srbiji ipak se oštro protive organizaciji skupa, napominjući da treba slediti primer Moskve, gde je takva manifestacija otkazana.

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković smatra da  Povorka treba da se otkaže.

"Ovaj skup je ocenjen kao rizičan i treba da bude otkazan do 2150. godine", rekao je predsednik Jedinstvene Srbije.

Do sada se, prema rečima organizatora, prijavilo pet stotina učesnika, a svako će pred početak proći kontrolu redara.

Posle 11 sati, prilazi skupu će, iz bezbednosnih razloga, biti zatvoreni.

Organizatori skupa naglašavaju da su odgovorni samo za ponašanje učesnika skupa, sve ostalo je na državi i policiji, koja, prema njihovim rečima, ovoga puta ne sme da zakaže.

U međuvremenu oglasio se i Pokret 1389, koji se protivi održavanju Povorke ponosa, ali naglašava da ne organizuje nikakav kontraskup, niti preti organizatorima gej parade.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво