Tijanić: Ne komentarišem odluke suda

Ne usuđujem se da komentarišem odluke Vrhovnog suda Srbije, jer u svakoj evropskoj državi odluka ove sudske instance, na koju ne postoji pravo žalbe, predstavlja dokaz da li država postoji ili ne, rekao generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić.

Generalni direktor Radio-televizije Srbije Aleksandar Tijanić izjavio je FoNetu, povodom dobijenog spora sa Komitetom pravnika za ljudska prava (JUKOM), da se ne usuđuje da komentariše odluke Vrhovnog suda Srbije, jer u svakoj evropskoj državi odluka ove sudske instance, na koju ne postoji pravo žalbe, predstavlja dokaz da li država postoji ili ne.

Tijanić je ocenio da knjiga JUKOM "Slučaj službenika Aleksandra Tijanića", koja je i bila predmet sudskog spora, uopšte nije zbirka njegovih citata, kako tvrdi JUKOM.

"To je knjiga mojih falsifikovanih citata, ne samo istrgnutih iz konteksta, nego skoro 40 odsto raznih citata koji su pripisani meni. Nisu moji, nisu potpisani mojim imenom, a pripisani su meni. To je knjiga falsifikata", naglasio je Tijanić.

Generalni direktor RTS-a smatra da je tu knjigu "prikupio, obradio i finansirao, po svoj prilici, Vladimir Popović Beba, kome se Biljana Kovačević i zahvaljuje".

Tijanić je podsetio da se zna da je upravo on Popovićev najveći medijski i javni protivnik i ocenio da je sporna knjiga pamflet namenjen da promeni njegovu biografiju.

"Po njoj, ja nisam objavio nijedan opozicioni, pametan ili hrabar tekst, a mislim da, od par hiljada koje sam objavio, ima i takvih tekstova", rekao je Tijanić i najavio da će uskoro objaviti knjigu svih svojih tekstova u proteklih 25 godina rada.

"Što se tiče mojih citata i tekstova, svima je dozvoljeno da citiraju, da prenose moje tekstove, da ih komenatrišu, ali ne mogu da ih falsifikuju ili da pripisuju meni ono što nije moj deo", poručio je Tijanić.

Osvrćući se na reakciju Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) da se odlukom suda cenzurišu mediji, kao i na poziv nevladinih organizacija na građansku neposlušnost, Tijanić je rekao da je predsedniica NUNS Nadežda Gaće bila na suđenju u publici koja je podržavala Biljanu Kovačević.

"To je standardna tačka desetine nevladinih organizacija i ja nemam ništa protiv njih, to je njihovo pravo, kao što je pravo Nadežde Gaće da zloupotrebljava NUNS", rekao je Tijanić.

"Da citiram poznatog novinara nedeljnika Vreme i njegov komentar u listu Danas: većina članstva se stidi svog rukovodstva", rekao je Aleksandar Tijanić.

Kritike NUNS-a i LDP-a

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ocenilo je da će odluka Vrhovnog suda Srbije da JUKOM-u zabrani doštampavanje i distrubuciju knjige "Slučaj službenika Aleksandra Tijanića" onemogućiti rad novinara.

NUNS u saopštenju upozorava i na "moguće dramatične posledice sudske odluke kojom je drastično ograničeno pravo prenošenja i korišćenja javnih zapisa javnih ličnosti".

To novinarsko udruženje izrazilo je duboku zabrinutost zbog te odluke Vrhovnog suda, kao i dosuđene odštete Tijaniću.

Podseća se da je Vrhovni sud odluku doneo "zbog ugožavanja njegovih (Tijanićevih) moralnih prava do koji je, prema oceni suda, došlo citiranjem njegovih javno izrečenih stavova".

Povodom presude Vrhovnog suda, Liberalno demokratska partije ocenila je ta presuda predstavlja primer obesmišljavanja suda i njegove uloge u pravnoj državi.

"Skandalozno je kako se pravda, u rukama nelustriranog pravosuđa i atmosferi nekažnjenog nasilja lako pretvara, uz pečat najvišeg suda u zemlji, u oruđe protiv slobode, normalnog života i odgovornog javnog delovanja", piše u saopštenju te stranke.

LDP je kritikovala nadležne institucije, koje "već danima ćute", navodeći da u javnosti nema akcije i stava Društva sudija Srbije, zaštitnika građana i drugih.

"Ovaj primer ćutanja pokazuje i konačnu propast ideje o samoregulaciji kao ekskluzivnom pravu pojedinih profesija da same regulišu svoje unutrašnje odnose, bez ikakvog mešanja države", smatra LDP.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво