Читај ми!

Da li je Srbiji potrebna smrtna kazna

Ubistvo Tijane Jurić još jednom otvara pitanje da li je Srbiji potrebna smrtna kazna za počinioce najtežih zločina. Taj stav se brani s mnogo emocija, ali stručnjaci kažu da takva kazna nije garancija da teških ubistava neće biti. Pozivaju se i na prakse u razvijenim državama u kojima takve kazne nema, mada to nije slučaj u celom svetu.

Za nepuna dva dana, gotovo 150 hiljada ljudi pridružilo se Fejsbuk grupi "Smrtna kazna za ubicu Tijane Jurić", a baš toliko potpisa je potrebno i za promenu Ustava, koji propisuje da u Srbiji nema smrtne kazne.

Psiholog Žarko Trebješanin smatra da je to izraz njihovih emocija. "Ja kao psiholog razumem ljude koji su uzbuđeni zbog toga što se desilo. Mislim da društvo, država, a to znači i političari i mediji, moraju voditi računa kakve poruke šalju", naveo je Trebješanin.

Za pravnike, stvar je jasna - povratak smrtne kazne bio bi korak unazad.

Bogoljub Milosavljević sa Pravnog fakulteta Univerziteta Union kaže da dok je postojala smrtna kazna, ona nažalost nije odvraćala počinioce od tako teških zločina - nije bila kazna koja je delovala na druge da ne čine zločine.

"Takva kazna je postojala vekovima, a zločini su se dešavali - nije ona nikakva prevencija", rekao je Milosavljević.

Smrtna kazna u Srbiji je izricana do 2001. godine - izvršavana je streljanjem, u zatvoru. Policajci nisu znali da li u puškama imaju manevarsku ili bojevu municiju i čiji je metak smrtonosan.

Poslednja smrtna presuda u Srbiji izvršena je 92. godine i to u gradu koji je neraskidivo vezan i sa slučajem Tijane Jurić - u Somboru. Poslednja smrtna presuda u Beogradu izvršena je u Beogradu, početkom sedamdesetih godina.

U Belorusiji je i ove godine izvršena smrtna kazna - to je jedina evropska zemlja gde se ta kazna primenjuje. U Sjedinjenim Američkim Državama smrtna kazna postoji u 32 od 50 država. Ima je i u Kini, Indiji, Japanu, Severnoj i Južnoj Koreji, Iraku, Iranu, Alžiru, na Kubi...

Srbija je prihvatila Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i, 2003. godine, postala članica Saveta Evrope - pa bi vraćanje smrtne kazne bilo i kršenje usvojenih normi.

Nadia Ćuk iz Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu rekla je da se onda narušava ceo koncept ljudskih prava i sloboda.

"Vi nemate preventivno dejstvo. Preventivno dejstvo ima efikasan, jak sistem pravosuđa, policije koji je spreman da reaguje. I ako je građanin svestan da tako nešto postoji i da će odmah da usledi reakcija, to će biti jako dobra prevencija", navela je Ćuk.

Smrtna kazna nije tema samo za pravnike i psihologe. Borislav Pekić je pisao da je ona nedelatna jer onemogućuje okajavanje greha. I zaključuje - "Prava kazna bila bi - na život".

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво