Читај ми!

Skandalozno ponašanje pojedinih medija u slučaju ubijene devojčice

Udruženje novinara Srbije upozorilo je na neetičnost pojedinih medija prilikom izveštavanja o ubistvu maloletne Tijane Jurić, dodajući da su novinari uvek dužni da se pridržavaju novinarskog kodeksa. NUNS protestovao zbog skandaloznog ponašanja pojedinih medija prilikom izveštavanja o stradanju devojčice.

"Urednici i novinari su uvek dužni da se pridržavaju etičkih normi i Kodeksa novinara Srbije, a pogotovo kada izveštavaju o tragičnim događajima koji pogađaju ne samo pojedince i njihove porodice, već i celu zajednicu", navodi se u saopštenju UNS-a, prenosi Beta.

Dodaje se da je Igor Jurić, otac ubijene Tijane, izjavio da su ga pojedini mediji ucenjivali da, ukoliko im ne da izjavu, neće objaviti fotografiju nestale devojčice i da se, pored potrage za nestalim detetom, morao boriti sa neosnovanim pisanjem.

"Bez provere i bez valjanih izvora tokom potrage za Tijanom optužen je da duguje zelenašima", navodi se u saopštenju u kome se ne precizira na koje listove se to odnosi.

UNS je naveo da se novinari u prikupljanju informacija ne smeju služiti iznudom, pretnjom i proganjanjem izvora informacija.

Prema profesionalnim standardima, novinari ne smeju da obećavaju povoljno izveštavanje u zamenu za informacije, dodaje se u saopštenju.

"UNS podseća da Kodeks nalaže novinarima da u izveštavanju o događajima koji uključuju lični bol i šok imaju saosećanje prema ljudima sa kojima razgovaraju", navodi se u saopštenju.

Kodeks, takođe, obavezuje medije da štite prava i dostojanstva dece.

UNS je zatražio od novinara da, izveštavajući o slučajevima koji duboko potresaju javnost, poštuju pretpostavku nevinosti i slede pravila po kojima novinar istražuje, objavljuju činjenice i pravi jasnu razliku između činjenica, pretpostavki i nagađanja.

"Eklatantan primer kršenja svih normi je tekst 'Šta monstrume čeka u zatvoru: Proklinju dan kada su rođeni!' objavljen na sajtu telegraf.rs", navodi se u saopštenju.

NUNS: Skandalozno ponašanje pojedinih medija

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) protestovalo je zbog skandaloznog ponašanja pojedinih medija prilikom izveštavanja o stradanju Tijane Jurić, ocenjujući da izjava njenog oca Igora Jurića o ucenjivačkom ponašanju pojedinih novinara pokazuje potpuno odsustvo saosećanja sa unesrećenom porodicom, prenosi Fonet.

To je, kako se navodi, protivno osnovnim ljudskim i profesionalnim etičkim normama.

NUNS apeluje na novinare i medije da se u izveštavanju o tragičnim događajima pridržavaju profesionalnih i etičkih standarda propisanim Kodeksom novinara Srbije.

Novinar ne sme da zloupotrebi emocije ili njihovu nedovoljnu sposobnost rasuđivanja ljudi, ističe NUNS i dodaje da Kodeks novinara obavezuje novinare da u izveštavanju o događajima koji uključuju lični bol i šok imaju saosećanje prema žrtvama i njihovim porodicama.

Obaveza je medija da posebno štite prava i dostojanstva dece, podseća to medijsko udruženje.

Kodeks novinara nalaže i da se novinari u prikupljanju informacija ne smeju služiti iznudama, pretnjama i proganjanjem izvora informacija.

Novinari naročito treba da izbegavaju spekulacije i prenošenje nedovoljno proverljivih stavova u izveštavanju o nesrećama i tragedijama.

Obaveza je novinara i urednika da prave jasnu razliku između činjenica, komentara, pretpostavki i nagađanja, i da poštuju pretpostavku nevinosti, ističe se u saopštenju.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво