MUP: Izrada Akcionog plana za poglavlje 24

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije počelo je izradu Akcionog plana za sprovođenje preporuka iz Izveštaja o skriningu za poglavlje 24 - pravda, sloboda i bezbednost. U taj posao MUP je spreman da uključi organizacije civilnog društva koje kontinuirano prate evropske integracije i procese reformi u Srbiji.

Akcioni plan se pravi na osnovu Izveštaja o analitičkom pregledu usklađenosti zakonodavstva Republike Srbije sa pravnim tekovinama EU u pomenutoj oblasti od 25. jula i preporuka koje je EK u tom izveštaju dala nakon održanih eksplanatornog i bilateralnog skrininga, precizira se u saopštenju MUP-a, prenosi Tanjug.

Imajući u vidu da organizacije civilnog društva godinama kontinuirano prate i učestvuju u procesima reformi i evropskih integracija Srbije i da njihov doprinos može biti od velike koristi za proces usklađivanja sa pravnim tekovinama EU, kao i za društvo u celini, Ministarstvo planira da ih uključi u narednu fazu pregovora - izradu Akcionog plana.

Prvi sastanak sa organizacijama civilnog društva, pre svega onima u okviru Radne grupe za Prostor slobode, bezbednosti i pravde Nacionalnog konventa o EU u Srbiji (RG 13 NKEU), ali i drugim zainteresovanim organizacijama je planiran za početak septembra ove godine.

Sastanak će biti pripremljen u saradnji sa Kancelarijom za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije, napominje se u saospstenju.

Podseća se da je tokom eksplanatornog skrininga koji je održan od 2. do 4. oktobra 2013. godine Evropska komisija delegaciji Srbije predstavila pravne tekovine EU u poglavlju 24, dok je na bilateralnom skriningu od 11. do 13. decembra 2013. godine Srbija procenila nivo usklađenosti svog pravnog sistema sa pravnim tekovinama EU, utvrdila oblasti u kojima je potrebno usklađivanje i predložila vremenski okvir za završetak procesa usklađivanja u datoj oblasti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво