Ukida se pretplata, javni servisi na budžetu

Set novih medijskih zakona ne samo da uređuje medijsku scenu na najtransparentniji način i približava je evropskim praksama već i pruža okvir kojim bi građani trebalo da imaju daleko kvalitetnije informisanje, rekao je ministar kulture Ivan Tasovac. Istakao je da će pretplata za javne servise biti ukinuta, i da će se oni, u narednih godinu i po dana, finansirati iz budžeta.

Tasovac je, gostujući u Dnevniku RTS-a, najavio da se država povlači iz vlasništva u medijima i da je jul 2015. godine rok za privatizaciju medija.

Napomenuo je i da vlasnička struktura medija novim zakonskim rešenjima postaje potpuno transparentna.

"Zakonom o elektronskim medijima stvaraju se preduslovi za digitalizaciju, a ono što je bitno, stvaraju se okviri za stabilno finansiranje javnih servisa čime oni mogu da ispunjavaju svoj cilj", objasnio je Tasovac.

Ministar je rekao da to znači da će stupanjem na snagu Zakona o javnim servisima biti ukinuta pretplata i da će se u sledećih godinu dana javni servisi (Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Vojvodine) finansirati iz budžeta uz punu transparentnost.

Kako je rekao Tasovac, od 2016. godine, taksa će biti jedini način finansiranja javnih servisa. Ukazao je da je to velika razlika u odnosu na finansiranje putem pretplate, jer pretplata podrazumeva neku vrstu dobrovoljnosti.

Tasovac je rekao da je taksa obavezna i da otklanja sumnju u to da Vlada kontroliše javne servise. Istakao je da je pred nama rok od godinu i po dana da se stabilizuju javni servisi. Rekao je i da očekuje da će situacija u zemlji za godinu i po dana biti bolja.

Kako je precizirao ministar, taksa ne može biti veća od 500 dinara.

Vlada je usvojila tri medijska zakona – o javnom informisanju i medijima, o elektronskim medijima i o javnim medijskim servisima.

U saopštenju sa sednice navodi se da bi njihova primena trebalo da doprinese zaštiti javnog interesa građana u sferi informisanja, obezbeđivanju medijskih sloboda i međunarodnih standarda. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво