Prepreke na putu mladog fizičara za Kembridž

Talentovani mladi matematičar Luka Bojović primljen je na Kembridž, ali mu je neophodan novac kako bi mogao da plati školarinu.

Zlatna medalja iz astrofizike, srebrna iz fizike, brojne nagrade i - ostvareni san. Natprosečno talentovani učenik matematičke gimnazije Luka Bojović najsrećniji je bio kada je saznao da će diplomu inženjera steći na prestižnom Univerzitetu u Kembridžu.

"Sve te godine ja radim sa jednim vrhovnim ciljem - da upišem Kembridž i sva takmičenja su bila podređena tom uspehu", priča Luka.

Isti uspeh ostvarilo je još petoro beogradskih gimnazijalaca, ali je samo troje dobilo englesku stipendiju.

Luka je uspeo da sakupi veći deo iznosa od 135.000 evra. Nedostaje još oko 20.000, pa se usudio da računa na pomoć države.

"To je iznos koji je uporediv sa iznosom koji država plaća prosečnim studentima u Srbiji koji su na budžetu, a ja sam se nadao da mogu da računam na više, kao neko ko je natprosečan", kaže Luka.

Od Ministarstva prosvete, međutim, nije dalo nikakav odgovor Luki, ali jeste RTS-u. Kažu da nisu nadležni i da treba da se obrati Fondu za mlade talente.

Nažalost, ni ta institucija nije od pomoći. Finansiraju jedino master i doktorske sudije u inostranstvu. Ipak, predlažu rešenje.

Jedina opcija koju Fond za mlade talente ima na raspolaganju jeste da pozove kompanije s kojima sarađuje da pomognu. Međutim, odluka o konkretnoj pomoći je isključivo na njihovoj poslovnoj politici i interesima.

Mada, praksa je pokazala da se one u malom procentu odazivaju na ovakve apele kada su u pitanju osnovne studije.

A rok je kratak. Novac bi na račun u Kembridžu trebalo da legne do 1. avgusta. Luka se lično obraćao i supruzi predsednika, prestolonasledniku. Odgovora do danas nema.

Naravno, ni oni, a ni državne institucije nisu u obavezi da stipendiraju osnovne studije u inostranstvu.

Luka to smatra moralnom obavezom države - da pomogne najboljim učenicima kojima se iz godine u godinu diči. "To je jedina svetla tačka prosvetnog sistema, te medalje koje mi donesemo", kaže Luka.

I ako uspe da sakupi preostali iznos, Luka će i medalje i znanje poneti u Veliku Britaniju. A da li će se sa diplomom Kembridža vratiti u Srbiju? Kaže - teško mu je posle razočaranja da istraje u toj želji.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво