Sigurna muška kuća

U Ćupriji je otvorena prva muška sigurna kuća u Srbiji. Pored krova nad glavom, ugroženim muškarcima pruža se pravna i svaka druga pomoć. Za nepunu godinu dana pruženo utočište četvorici muškaraca i svi su bili žrtve nasilja u porodici.

Zlostavljanje muškaraca do sada je bilo tabu tema u Srbiji, ali je "jači pol" rešen da o tome otvoreno progovori. Ipak, zlostavljani muškarci još nisu spremni da otkriju identitet.

Pedesetogodišnji I.V. iz Zaječara uložio je sve što je imao u zajedničku kuću u kojoj je živeo sa suprugom. Bilo je lepo dok je trajalo, a završilo se tako što su mu kroz prozor dodate dve torbe sa stvarima.

"Sve sam uložio u kuću koja se vodi na moju bivšu taštu", priča I.V. "Prodao sam svoje akcije u preduzeću, imao sam i nešto ušteđevine, ukupno oko 16.000 evra."

Sud je već jednom presudio da ima pravo na deo kuće, ali odluka još nije pravosnažna. On radi u firmi koja je pred stečajem i prima samo 15.000 dinara od kojih ne može da plati stan.

Kad muškarci plaču

Sličnu sudbinu doživeo je D. S. iz Jagodine. Ostao je bez kuće, na ulici, prebijen, a optužen za nasilje u porodici.

U prvom braku imao je dva sina. "Nismo se slagali i tako smo odlučili", jada se D.S. Ponovo se oženio i u kuću koja se vodi na njegovo ime doselila se druga žena, sa dve ćerke iz prvog braka.

Ubrzo su počela maltretiranja, a pre nekoliko meseci žena ga je, uz pomoć svojih ćerki, i fizički napala. "Tukle su me bejzbol palicom, a onda su pozvale policiju sa optužbom da ja njih tučem."

Posle hirurške intervencije D.S. je završio u zatvoru, a sada ne može da uđe u svoju kuću dok sud ne donese presudu.

Centru za socijalni rad u Jagodini godišnje se prijavi samo po jedan slučaj nasilja nad muškarcima, uglavnom starijim. Prijavljuju komšije ili dalji rođaci. Muškarci teško priznaju svoju nemoć ili ugroženost.

To je problem pred kojim ne treba zatvarati oči, ističe Biserka Jakovljević, direktorka Centra za socijalni rad u Jagodini. Ona smatra da je dovoljna jedna sigurna muška kuća za područje cele Srbije, jer je broj slučajeva nasilja nad ženama mnogo veći.

Jači slabiji pol

Da muškarci ne mogu sve probleme rešavati čvrstim stavom, nogom u vrata i šakom o sto, potpuno je jasno, ali i slabiji pol ume da nanese jednako težak udarac.

Žene jesu slabiji pol, ali umeju da budu pravi stručnjaci za verbalno i drugo maltletiranje, naglašava Smiljana Antić, portparolka NVO "Muška sigurnost".

"Muškarci moraju da imaju svoju sigurnost i to je razlog što sam i ja, kao žena, deo projekta muške sigurne kuće", kaže Antić.

Projekat NVO "Muška sigurnost" u Ćupriji za sada finansiraju donatori. Zadovoljni su jer su teme o zlostavljanom muškarcu i nasilnom slabijem polu sada otvorene, pri čemu ne spore da i dalje ima daleko više ugroženih žena.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво