Godišnjica autokefalnosti SPC

Na današnji dan, 14. septembra 1219. godine ili 891. godine posle prvog Vaseljenskog sabora, na istom mestu - u Nikeji, proglašena je autokefalnost Srpske pravoslavne crkve, a Sveti Sava je hirotonisan u prvog srpskog arhiepiskopa.

Istovremeno, na ovaj dan je, po crkvenom učenju, ili 1. septembra po starom kalendaru, 5558. godine pre Hrista, stvoren svet, pa se on još smatra i novom godinom.

Na prvom Vaseljenskom saboru u Nikeji 325. godine, pravoslavni oci ozvaničili su 1. septembar za početak nove kalendarske godine jer taj dan i kod Jevreja predstavlja početak nove građanske godine, mesec zbiranja plodova i pronošenja žrtve blagodarnosti Bogu.

U živopisu Svetoga Save zapisano je da se on sa Svete Gore brodom uputio u Nikeju, gde je bilo sedište vizantijskog cara i vaseljenskog patrijarha, da bi im izložio položaj SPC i razloge zbog kojih ona treba da bude samostalna.

Nakon toga, Sava se vratio u Hilandar, a potom otišao u Solun gde je, kako je zapisano, tokom podužeg vremena pripremao sve što je bilo neophodno za autokefalnost crkve.

Prvi sabor SPC, nakon dobijanja autokefalnosti, održan je 1221. godine u manastiru Žiča koji je podignut kao sedište nove arhiepiskopije.

Sava je na tom Saboru održao besedu o pravoj veri učeći kralja, vlastelu i novoizabrane episkope osnovnim dogmama tvrdeći da su bez nje dobra dela uzaludna.

Sveti Sava Nemanjić rođen je 1169. godine, a umro je 14. januara 1236. godine u Trnovu u Bugarskoj.

SPC je danas u rangu Patrijaršije sa eparhijama u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovimi, ostalim republikama bivše Jugoslavije, kao i u Evropi, Severnoj Americi, Australiji i svuda gde žive pravoslavni Srbi.

Na njenom čelu je srpski Patrijarh Pavle, 44. po redu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи