Читај ми!

Rebelj, selo nestalo u klizištu

Tokom majskih padavina gotovo čitavo valjevsko selo Rebelj nestalo je na klizištu. Ni posle dva meseca, i pored stalnih obećanja gradske vlasti u Valjevu, obnova srušenih kuća nije počela.

Selo Rebelj, do pre dva meseca jedno od najlepših valjevskih sela na Medvedniku, i dalje klizi niz planinske predele. Do srušenih domaćinstava mora se nekoliko kilometara pešice. U prirodnoj katastrofi uništene su kuće i pomoćni objekti, ali i seoski putevi.

U Rebelju, gde su kuće na klizištu, danima nema žive duše. Meštani ovde ne dolaze, iselili su se kod svojih komšija i rođaka.

Daleko od svog domaćinstva, u kući komšija Pirgića smestila se porodica Andrije Markovića. Oni su na spisku 18 domaćinstava kojima iznova treba graditi kuće.

"Svi su dolazili, svi obećavaju, svi snimali, ali niko ništa. Dokle više da nas slikaju", upitala se Smilja Marković. 

Kaže da tamo niko ne živi, ali da može da se dođe. "Mi imamo u kući stvari, imamo i ormare i sve ostalo. Šta će ti kad će kuća da padne, kad nemaš kud ni da doneseš ni izneseš", kaže Smilja.

"Nada postoji da će početi da rade. Ali ne počinje se ništa. Ni put, ni kuće. Oni stalno dolaze i stalno kažu počeće. Treba da počne. Dolaze neki da ispituju zemljište, da li može da se gradi, ali niko ne počinje ništa", kaže Miroslav Marković.

Ne samo što nije počela izgradnja novih kuća već se još ne zna ni gde će se meštani iseliti. U opciji je nekoliko lokacija i predlog da se grade tipske kuće.

"Mi kao grad smo spremni da ovo selo vrlo brzo obnovimo sa tipskim kućama čije projekte već imamo. Suština je u donošenju odluke Vlade Srbije i zakonu koji bi trebalo da se donese. Apelujemo da se to uradi što pre. Vreme ne radi za nas", kaže Dragan Jeremić, direktor Gradske direkcije u Valjevu.

Jeremić ističe da Grad ima rešenje i upozorva da će biti teško ako se izgradnja kuća počne u septembru ili oktobru.

Meštanima Rebelja nisu problem samo srušena domaćinstva i uništeni putevi. Na klizištu koje je zahvatilo gotovo celo selo nalaze se i njihova porodična imanja koja više nisu za obradu, a koja su im bila jedini izvor prihoda.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво