Jako obezbeđenje za Povorku ponosa

Posle procene o visokom bezbednosnom riziku, MUP odlučio da nekoliko hiljada policajaca obezbeđuje Povorku ponosa. Republički javni tužilac najavljuje da će reagovati ako se budu kršili javni red i mir. Srpska pravoslavna crkva ne odobrava Povorku, ali ni nasilje.

Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić veruje da se neće ponoviti parada 2001, koju je obeležilo nasilje i ne sumnja da će policija uraditi sve kako bi mogući incidenti ostali na pretnjama.

Stav Vlade prema toleranciji i ljudskim slobodama, kako navodi Čiplić, najjasnije je iskazan Zakonom o zabrani diskriminacije.

"Ono što je zapisano kao ustavno načelo, ono što je standard življenja u civilizovanim zemljama gde Srbija pripada jeste da je svako, bez obzira na rasu, jezik, pol ili bilo koje drugo lično svojstvo, jednak i slobodan. Događaj planiran za 20. septembar je događaj slobode i promocije te slobode", rekao je ministar.

Zbog velikog bezbednosnog rizika Ministarstvo unutrašnjih poslova odlučio je da Povorku ponosa obezbeđuje nekoliko hiljada policajaca.

"Skup u nedelju, prema bezbednosnim procenama, nosi rizike i zato ćemo morati da angažujemo nekoliko hiljada policajaca", rekao je ministar policije Ivica Dačić.

Podsećajući da se svakome mora omogućiti da svoj stav iskaže javno, u miru, republički javni tužilac najavljuje da će reagovati ako se budu kršili javni red i mir.

Da će MUP obezbediti skup bez incidenata uvereni su i u organizaciji Povorke ponosa. Kažu da im svakodnevno stižu pretnje, ali da straha nema.

"Mi smo spremni na sve. Očekujemo da policija uradi svoj posao ali i Tužilaštvo. Mi sve pretnje od 'Obraza'' i '1389' uredno prijavljujemo. Ljudi koji upućuju pretnje se privode na informativne razgovore, mi smo pokrenuli određene tužbe i očekujemo da te stvari budu sankcionisane", rekla je Majda Puača iz Organizacionog odbora Povorke ponosa.

Pokret 1389, koji je za isti dan najavio održavanje skupa pod nazivom "Apsolutno nenasilna svenarodna srpska žurka seksualno nedevijantnih", podneli su novu prijavu za njegovo održavanje, jer im je iz MUP-a ukazano na nepravilnosti u prvoj. Tako će, umesto u subotu u ponoć, njihov skup početi u nedelju ujutru.

"Nadamo se da do Povorke neće ni doći, jer kome je potrebno nešto takvo, pogotovu ne Beogradu, koji treba da se ugleda na Moskvu gde takvih izopačenosti nema", rekao je Miša Vacić iz Pokreta 1389.

O predstojećoj povorci svoj stav iznela je i Srpska pravoslavna crkva. Navodeći da Crkva osuđuje svako nasilje, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je da se "povorka srama ne može prihvatiti za povorku ponosa". Njenim nametanjem, ocenjuje, oni koji misle drugačije izlažu se javnom nasilju.

Podrška javnih ličnosti

Povodom "Povorke ponosa" oglasile su se nevladine organizacije, političke stranke, sindikalne i druge organizacije.

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava "Civil rajt difenders" uputila je pismo premijeru Mirku Cvetkoviću i ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću u kome apeluje na državne organe da ispune međunarodne standarde na koje se Srbija obavezala.

Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović traži od premijera Mirka Cvetkovića da jedna od tačaka sutrašnje sednice Vlade Srbije bude odnos države prema Paradi ponosa. LDP traži da država pošalje jasnu poruku da je Srbija slobodna zemlja, u kojoj su svi jednaki i zaštićeni.

Anarhosindikalistička inicijativa demantovala je "insinuacije medija" da će iskoristiti "Povorku ponosa" kako bi napala policiju i tako se osvetila zbog nedavnog hapšenja svojih članova. Ta organizacije je demantovala da će na bilo koji način sabotirati Povorku.

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" saopštili su da neće prihvatiti poziv nekih desničarskih organizacija da se na dan "Povorke ponosa" organizuju masovni radnički protesti, iako se, kako navode, "slažu sa tim da su radnici, nezaposleni, penzioneri, invalidi i svi koji štrajkuju najugroženija kategorija građana Srbije".

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine podržavaju Paradu ponosa i pozivaju medije da o tom skupu izveštavaju profesionalno.

Podršku Povorci do sada su pružili Dragan Bjelogrlić, Nikola Đuričko, Velimir Bata Živojinović, Mirjana Karanović, reditelji Milutin Petrović, Srđan Dragojević, pevačica Bebi Dol, i drugi.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво