Promocija najmlađih srpskih oficira

Na svečanosti ispred Doma Narodne Skupštine prvi oficirski čin, potporučnika, dobilo je 145 studenata 128. i 129. klase. Trojici najboljih mladih potporučnika oficirske sablje uručio je predsednik Republike Boris Tadić.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je Srbija opredeljena za mir, a da njena vojska treba da bude garant miroljubive državne politike kojom se stvaraju partneri i saveznici u svetu, i kojom se obezbeđuje puni razvoj i stabilnost zemlje.

"Republika Srbija je u proteklom periodu pokazala da je čvrsto opredeljena da svoje interese brani mirnim putem. Ta politika kojom se rukovodi i nova srpska vlada nema alternativu", rekao je Tadić, obraćajući se diplomcima 128. i 129. klase Vojne akademije na svečanosti ispred Doma Narodne skupštine.

Srbija se, prema njegovim rečima, opredelila da svoja legitimna prava na Kosovu i Metohiji brani pravnim i diplomatskim sredstvima, a ne silom.

Predsednik Srbije je čestitao ministru odbrane i načelniku Generalštaba Vojske Srbije na ostvarenim rezultatima u reformi vojske.

Prema njegovim rečima, Srbija ima mogućnosti da jača svoju odbrambenu moć u kvalitativnom i kvantitativnom smislu.

Inače, predsednik Srbije je na današnjoj svečanosti, tradicionalna vojnička odličja, oficirske sablje uručio trojici najboljih potporučnika Vojne akademije.

Pozlaćenu sablju uručio je Zoranu Dendi čiji je prosek ocena 9,53, prosrebrenu Draganu Polimcu sa prosekom ocena 9,42, a oficirsku sablju Ivanu Bondžiću sa prosekom ocena 9,28.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac najmlađe pripadnike Vojske Srbije nagradio je  pištoljima.

Svečanoj promociji najmlađe klase oficira Vojne akademije, koja je po treći put održana ispred Doma Narodne skupštine, uz roditelje, rodbinu i prijatelje oficira, državnike, prisustvovali su i brojni strani vojni izaslanici akreditovani u Beogradu, kao i delegacije Nacionalne garde Ohaja i kineske Narodnooslobodilačke armije.

Svečani defile potporučnika 128. i 129. klase Vojne akademije obeležili su i naleti aviona vojnog vazduhoplovstva.

U svečanom defileu,  prvi put bile su devojke. Od 600 studenata na Vojnoj akademiji, 60 su devojke.

Vojna akademija, koja 158 godina obrazuje oficire, do kraja godine sistem školstva uskladiće s Bolonjskom deklaracijom.

Među onima koji su ove godine diplomirali su i studenti iz BiH i Crne Gore, a na Akademiji se usavršavaju oficiri iz Alžira, Kine i Iraka.

Četrnaest naših studenata trenutno se školuje u Grčkoj, Italiji i Americi.

Svečana promocija diplomaca Vojne akademije završena je tradicionalnim pozdravom pitomaca.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво