Bolja vojna saradnja sa Kinom, SAD-om i BiH

Ministar odbrane Dragan Šutanovac, u razgovoru sa načelnikom Generalštaba Narodno-oslobodilačke armije Kine, izrazio zahvalnost zbog principijelne politike NR Kine po pitanju Kosova i Metohije i naglasio da Srbija snažno podržava politiku „jedne Kine".

Tokom razgovora generala Čen Bandigea i ministra Šutanovca naglašeno je obostrano zadovoljstvo zbog tradicionalno prijateljskih odnosa dveju zemalja koji počivaju na principima međunarodnog prava i uzajamnog poštovanja, kao i saradnjom u oblasti odbrane između Srbije i Kine.

Ministar Šutanovac izrazio je zahvalnost na donacijama kineske armije Vojsci Srbije,  dok se general Čen Bingde zahvalio Ministarstvu odbrane na pomoći i solidarnosti sa stanovnicima Kine, kada su im nakon zemljotresa koji je pogodio tu zemlju poslati šatori.

Sagovornici su se saglasili da su pokazatelji dobre saradnje dveju zemalja vojno-obrazovna i vojno-medicinska saradnja, školovanje kineskog oficira na Vojnoj akademiji i usavršavanje trojice lekara iz Kine na VMA, kao i odlazak pripadnika Vojske Srbije na usavršavanje u Kinu krajem godine.

Tokom razgovora naglašena je zainteresovanost za treći oblik saradnje između dve vojske - pružanje pomoći civilnom stanovništvu prilikom prirodnih katastrofa.

U novembru je najavljena poseta ministra Šutanovca Kini, kao i delegacije Generalštaba VS koju će predvoditi zamenik načelnika GŠ VS general-potpukovnik Miloje Miletić, navodi se u saopštenju ministarstva.

General Čen Binde posetio je i Specijalnu brigadu u Pančevu, elitnu jedinicu Vojske Srbije.

"Gledajući deo vaše obuke, osetio sam duh jedinice o kojem ste pričali. Imate izuzetan teren za uvežbavanje i verujem da se sa takvom obukom dobijaju vrhunski vojnici", rekao je Čen, a saopštila Vojska Srbije.

"Nakon ovog što sam video, siguran sam da uspešno savladavate dobijene zadatke. U Kini ima 11 takvih specijalnih jedinica, savremeno opremljenih, koje takođe imaju strogu obuku", kazao je Čen.

Sa nastankom i namenom Specijalne brigade, kao i obukom njenih pripadnika Kinesku delegaciju su upoznali komandant Kopnene vojske general potpukovnik Mladen Ćirković i komandant Specijalne brigade brigadni general Ilija Todorov.

Čen je prvi visoki zvaničnik tog ranga koji je posle oko cetvrt veka posetio Srbiju, a juče je, sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije general potpukovnikom Zdravkom Ponošem razgovarao o unapređenju vojne saradnje.

Ministar Šutanovac primio delegaciju Nacionalne garde Ohaja

Šutanovac i komandant general-major Gregori Vejt razgovarali su o bilateralnoj vojnoj saradnji Srbije i SAD i saglasili se da prioritet u saradnji bude školovanje i usavršavanje srpskih oficira u SAD kao i da saradnja bude nastavljena kroz zajedničke vežbe za treću misiju vojske-pomoć civilnom stanovništvu i razmenu iskustava u oblasti vazduhoplovstva.

Obostrano je konstatovano da dobra saradnja između oružanih snaga Srbije i SAD treba da bude usmerena i na civilno-civilnu, odnosno ekonomsku saradnju.

Program državnog partnerstva Srbije i Ohaja, započet je pre dve godine, a do sada je održano 40 zajedničkih aktivnosti.

General major Gregori Vejt položio je i venac na grob Neznanog junaka na Avali, saopštila je Vojska Srbije.

Vejt će popodne prisustvovati svečanoj promociji najmlađe klase oficira Vojske Srbije, koja se održava ispred Doma narodne skupštine.

Cikotić: Postignuta saglasnost za proširenje saradnje

Ministri odbrane Srbije i BiH, Dragan Šutanovac i Selmo Cikotić, takođe su danas razgovarali o dosadašnjoj saradnji između dva ministarstva i vojnih snaga dve zemlje, i ocenili da ima prostora za njeno dalje širenje.

Šutanovac je  posle sastanka rekao da su vođenji "sadržajni i kvalitetni" razgovori o sadašnjoj saradnji kao i o nizu stvari koje se planiraju u budućnosti, i izjavio da je "zahvalio na principjelnom stavu koji ima BiH vezanu za problem Kosova i Metohije".

"Objasnio sam da smo duboko ubeđeni da štiteći međunarodno pravo u Srbiji na Kosovu, štitimo međunarodno pravo ma gde ono bilo ugroženo", rekao je Šutanovac.

Ministar je rekao da se deo saradnje, kao što je školovanje kadrova BiH u Srbiji, već realizuje, a među planovima je i mogućnost korišćenja vojnih kapaciteta u BiH i otkupa jednog dela vojne imovine koja je u BiH oglašena kao višak, i koja bi "mogla da bude korisna vojsci Srbije".

Ministar odbrane BiH rekao je da postoji mogućnost saradnje sa Srbijom u pogledu obuke, pripreme za mirovne operacije i školovanje kadrova na različitim nivoima i da je tokom serije razgovora u Beogradu "postignuta principjelna saglasnost o proširenju saradnje".

"Bez obzira na sva iskustva iz vremena u kome je falilo tolerancije i mudrosti mi zaista cenimo da sa jedne i druge strane imamo i interes i volju i kapacitet da postojeću saradnju koja egzistira u određenim oblastima intenziviramo, da je proširimo sa nekoliko projekata koji će obostrano biti korisni," rekao je Cikotić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи