Protest zbog proširenja Mokre gore

Odluka države o proširenju Parka prirode-Mokra Gora, izazvala je protest meštana koji smatraju da su im domaćinstva ugrožena. Nezadovoljni stanovnici uputili su pretnje i proslavljenom srpskom režiseru Emiru Kusturici.

Uredba Vlade Srbije kojom je nedavno Park prirode "Šargan - Mokra Gora", sa dosadašnjih 3.678 hektara proširen za još oko 5.500 hektara na obroncima Tare, naišla je na nerazumevanje i oštar protest meštana Kremana, Bioske, Stapara i Vrutaka, koji na tom području imaju privatna imanja.

Meštani tih užičkih sela svoj gnev su iskazali na zboru u Kremnima, protestujući protiv takve odluke Vlade, ali i protiv režisera Emira Kusturice, direktora Parka prirode, čijim je organima povereno sprovođenje uredbe.

Stanovnici smatraju da neće moći da koriste pašnjake, da obrađuju zemljišta, seku šume niti da grade kuće na svojoj zemlji. Kusturica takve tvrdnje odbacuje kao neistinite i u prvi plan stavlja nezadovoljstvo onih kojima se sprečava divlja stambena izgradnja u tom regionu.

Na teritoriji tog parka prirode, koji je podeljen u tri stepena režima zaštite, uredbom je zabranjena izgradnja industrijskih objekata, skladištenje industrijske robe, izgradnja većih objekata za farmerski uzgoj stoke i živine. 

Nije dozvoljena ni prekomerna i nestručna seča šuma, kao ni preoravanje zemlljišta, krčenje šuma i obavljanje drugih radnji "koje mogu izazvati vodne erozije i nepovoljan izgled predela".

Vlada Srbije i gradske vlasti u Užicu još ništa ne čine da objasne nezadovoljnim meštanima o prednostima proširenje Parka prirode i razrešenju njihovih nedoumica.

Područje planine Šargan i mokrogorske kotline stavljeno je, kao zaštićeno prirodno dobro od izuzetnog značaja, pod zaštitu države vladinom uredbom od pre tri godine.

Mokra Gora sa svojom Šarganskom osmicom i Kusturičinim Mećavnikom, danas zauzima počasno mesto na turističkoj karti Srbije i sveta, a ni meštani se ne žale, jer je u poslednje tri godine u tom selu posao dobilo stotinak mladih Mokrogoraca. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се